Google+

Acord istoric in Grecia. Preotii vor fi scosi de pe statele de salarii platite de stat

Guvernul grec si puternica Biserica Ortodoxa a tarii au ajuns la un acord preliminar pentru a scoate 10.000 de preoti si personal auxiliar de pe statele de salarii platite de stat.

 

Această înţelegere ar putea deschide calea unei separări mai clare între Biserică şi stat, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

 

Biserica Ortodoxă Greacă a jucat secole la rând un rol important în viaţa ţării, iar ortodoxia este considerată religia oficială, conform Constituţiei. Pentru mulţi greci, identitatea naţională este strâns legată de religia lor.

 

În cadrul acordului, la care au ajuns prim-ministrul grec Alexis Tsipras şi arhiepiscopul Ieronimos, şeful Bisericii Greciei, statul va transfera în viitor o subvenţie anuală către un fond special al Bisericii pentru plata salariilor preoţilor.

 

Acordul prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec şi Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în ţară.

 

Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului să vândă active şi să reducă numărul angajaţilor din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preoţilor sunt plătite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor funcţionarilor publici.

 

Se estimează că salariile preoţilor plătite anual de guvern se ridică la aproximativ 200 milioane de euro.

 

Acordul de marţi trebuie încă să fie aprobat de cabinet, parlament şi liderii bisericii.

 

Un grup care îi reprezintă pe preoţi a declarat că va rezista oricărei încercări de a li se retrage statutul de funcţionari publici.

 

“Ne vom strădui să asigurăm menţinerea statutului actual”, a spus părintele Georgios Sellis, şeful asociaţiei preoţilor greci, citat de website-ul de ştiri Proto Thema.

 

Aranjamentul preliminar de marţi coincide cu discuţiile parlamentare pe tema revizuirii Constituţiei Greciei.

 

Tsipras a declarat că l-a asigurat pe arhiepiscop că orice schimbări constituţionale vor proteja autonomia Bisericii.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn