Guvernul grec si puternica Biserica Ortodoxa a tarii au ajuns la un acord preliminar pentru a scoate 10.000 de preoti si personal auxiliar de pe statele de salarii platite de stat.

Publicat:08.11.2018, 16:58

Aceasta întelegere ar putea deschide calea unei separari mai clare între Biserica si stat, relateaza Reuters, potrivit Agerpres.

Biserica Ortodoxa Greaca a jucat secole la rând un rol important în viata tarii, iar ortodoxia este considerata religia oficiala, conform Constitutiei. Pentru multi greci, identitatea nationala este strâns legata de religia lor.

În cadrul acordului, la care au ajuns prim-ministrul grec Alexis Tsipras si arhiepiscopul Ieronimos, seful Bisericii Greciei, statul va transfera în viitor o subventie anuala catre un fond special al Bisericii pentru plata salariilor preotilor.

Acordul prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec si Biserica, care este unul dintre cei mai mari proprietari în tara.

Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului sa vânda active si sa reduca numarul angajatilor din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preotilor sunt platite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor functionarilor publici.

Se estimeaza ca salariile preotilor platite anual de guvern se ridica la aproximativ 200 milioane de euro.

Acordul de marti trebuie înca sa fie aprobat de cabinet, parlament si liderii bisericii.

Un grup care îi reprezinta pe preoti a declarat ca va rezista oricarei încercari de a li se retrage statutul de functionari publici.

“Ne vom stradui sa asiguram mentinerea statutului actual”, a spus parintele Georgios Sellis, seful asociatiei preotilor greci, citat de website-ul de stiri Proto Thema.

Aranjamentul preliminar de marti coincide cu discutiile parlamentare pe tema revizuirii Constitutiei Greciei.

Tsipras a declarat ca l-a asigurat pe arhiepiscop ca orice schimbari constitutionale vor proteja autonomia Bisericii.