Cel de-al doilea suspect in tentativa de otravire a fostului spion rus Serghei Skripal in martie la Salisbury este un medic din cadrul Serviciului de informatii al armatei ruse, a anuntat luni site-ul de investigatii Bellingcat.com, citat de AFP.

Publicat:09.11.2018, 17:40

”L-am identificat pe Aleksandr Petrov ca fiind în realitate Aleksandr Ievghenievici Miskin, un medic militar angajat al GRU”, precizeaza site-ul Bellingcat, cu sediul la Leicester (centrul Angliei).

Potrivit BBC, Aleksandr Petrov a fost decorat în 2014 de catre Vladimir Putin cu titlul de ”Erou al Federatiei Ruse”. Întrebat în legatura cu acest eveniment, Kremlinul a refuzat sa comenteze.

Site-ul sustine ca se bazeaza pe ”surse multiple”, între care ”marturiile unor persoane care îl cunosc” pe individ, precum si pe copii ale actelor sale de identitate, inclusiv o copie a pasaportului cu fotografia sa.

Ministerul de Externe britanic a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la aceasta noua dezvaluire.

Potrivit Bellingcat, Aleksandr Ievghenievici Miskin s-a nascut la 13 iulie 1979 în localitatea Loiga, în Rusia. El a studiat medicina la o academie militara, dupa care s-a instruit ca medic în cadrul marinei ruse.

Recrutat în timpul studiilor de catre GRU, el a putut sa obtina un buletin de identitate si un pasaport sub numele de Aleksandr Petrov.

Între 2011 si 2018, Miskin a ”calatorit mult” sub noua sa identitate, deplasându-se în repetate rânduri în Ucraina în timpul protestelor din Maidan Nezaliojnosti (Piata Independentei din Kiev) si în Transnistria, teritoriu separatist prorus din estul Republicii Moldova.

La începutul lunii septembrie, politia britanica a prezentat numele a doi rusi - Aleksandr Petrov si Ruslan Bosirov - suspectati de comiterea tentativei de otravire cu agent neurotoxic Noviciok (de tip militar) a fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia la 4 martie la Salisbury.

Premierul Theresa May a acuzat GRU ca ar fi în spatele atacului. Politia britanica a lansat un mandat de arestare european, subliniind ca numele utilizate de cei doi s-ar putea sa nu fie cele reale.

La 26 septembrie, site-ul Bellingcat a dezvaluit identitatea unuia dintre suspecti, Ruslan Bosirov. ”Suspectul este de fapt colonelul Anatoli Cepiga, un ofiter GRU decorat cu înalte distinctii” ale statului rus, sustine Bellingcat.

Aceste informatii au fost respinse de Moscova. ”Multi oameni seamana unii cu altii”, a raspuns purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La 12 septembrie, presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca stie cine sunt cei doi rusi suspectati de Londra, dând asigurari ca ei sunt ”civili” si ca nu au facut nimic ”criminal”.

Cei doi au fost ulterior intervievati de televiziunea publica rusa RT, afirmând ca au mers în calitate de turisti la Salisbury si au dezmintit ca ar fi agenti GRU.

Potrivit Scotland Yard, cei doi s-au aflat timp de 48 de ore în Anglia, între 2 si 4 martie. Ei s-au oprit la Londra si s-au deplasat de doua ori la Salisbury: au întreprins o ”calatorie de recunoastere” la 3 martie, dupa care au contaminat ”usa de la intrare” (de la domiciliul lui Serghei Skripal) cu Noviciok a doua zi. Imediat dupa aceasta ei au plecat la Moscova.

Cazul Skripal a provocat o criza diplomatica majora între Rusia si Occident, care a condus la expulzarea a peste 300 de diplomati rusi si occidentali.

Serghei Skripal, fost ofiter GRU, a fost condamnat în 2005 pentru ”înalta tradare”, dupa care a beneficiat de un schimb de spioni organizat între Moscova, Londra si Washington. El a ales sa se instaleze la Salisbury.

”Acest Skripal nu este decât un tradator”, a afirmat presedintele rus Vladimir Putin la 3 octombrie în cadrul unui forum energetic la Moscova. ”Este un spion, un tradator de patrie. Este un nemernic, pur si simplu”, a spus seful statului rus, el însusi provenind din serviciile secrete.