O noua tragedie s-a petrecut vineri in sudul litoralului romanesc din cauza curentilor puternici.

Publicat:18.08.2018, 08:26Un barbat de 34 de ani a murit la Mangalia, dupa ce a reusit sa salveze o femeie si o fetita aflate în pericol. Nu a mai avut însa puterea sa iasa si el din apa. Tot vineri, doua copile au fost scose la limita de salvamari, în aceeasi zona. Erau cu tatal lor. Cu totii au ignorat steagul rosu arborat pe mal, semn ca scaldatul este strict interzis. 16 oameni s-au înecat pâna acum, de la începutul sezonului.


Zeci de minute s-au chinuit atât turistii, cât si medicii de la SMURD sa îl salveze pe barbatul de 34 de ani din Buzau. Omul era cu familia,  când a auzit tipetele unei femei care era dusa în larg de curenti împreuna cu fiica ei.


Pentru ca a facut sport de performanta, nu a stat pe gânduri si a sarit în valuri. A reusit sa le aduca aproape de mal, împreuna cu un alt turist, venit sa îl ajute.


Efortul supraomenesc si-a spus însa cuvântul si nu a mai avut forta sa ajunga în siguranta pe nisip.

Trupul sau a fost adus de valuri, la mal, lânga digul din Mangalia. Resuscitarea a durat aproape o ora, însa, din pacate, fara nici un rezultat.

Alexandru Cobuz, salvamar: “Domnul pe care l-am scos înecat a disparut. A venit sotia dumnealui si ne-a spus ca nu l-a mai vazut, încercând si el sa ajute la acea interventie.

Vasile Zodila, salvator voluntar: “Domnul care s-a înecat aici chiar a plecat sa salveze. Cu marea trebuie sa stii un lucru: când este hula, valuri, ceea ce nu se vede, si când omul simte ca-l trage si se lupta din rasputeri sa stea la suprafata, este epuizat pur si simplu. Omul asta stia sa înoate, dar nu a stiut de hula.

În timp ce medicii încercau sa faca o minune, salvamarii se rugau practic de turisti sa nu-si mai puna vietile în pericol. Din pacate, putini dintre ei i-au si ascultat.

Turist: “Turistii sunt cel putin inconstienti, atâta timp cât salvamarii tipa la ei. Mai ales ca marea este agitata, valuri mari. Singuri îsi fac cu mâna lor necazuri.

Turist: “Chiar am vazut un batrân si salvamarii îl atentionau, ”vino încoa spre mal, nu te duce în larg” si el chiar s-a enervat. Nu tin cont, pur si simplu.”

Paul Luca, salvamar: “Nu înteleg, chiar nu înteleg. Ce sa va spun? Care-i motivatia lor? Motivatia lor este distractia fara sa contientizeze riscurile.

În sudul litoralului, a fost arborat steagul rosu, din cauza curentilor de adâncime care formeaza gropi de pâna la doi metri, foarte aproape de mal. Prea putini stiu acest lucru.

Turist: “Eu am intrat din proprie experienta si de la foarte aproape de mal m-am trezit la 5-6 metri. Ma duce usor, usor, fara sa-mi dau seama.

Salvamarii spun ca persoana luata de curenti si trasa în larg trebuie, în primul rând, sa nu intre în panica si sa îsi pastreze calmul. Apoi, sa înoate în paralel cu tarmul.

Salvamar: ”În situatia data, persoana trebuie sa faca salvatorilor semne cu mâna sau sa se puna în stilul pe spate si sa astepte sa ajunga la mal datorita curentului circular, care îl va aduce usor la mal.

Autoritatile de pe litoral anunta ca cel mai probabil steagul rosu va fi arborat tot weekendul. Cu alte cuvinte, scaldatul este strict interzis.