Ambasada Romaniei la Kuala Lumpur urmareste evolutia procedurilor judiciare aferente, se consulta cu avocatii apararii si asista la termenele de judecata ale celor trei romani condamnati in Malaezia, informeaza MAE.

Publicat:13.10.2018, 11:21

Totodata, reprezentantul cu atributii consulare al misiunii diplomatice efectueaza vizite la penitenciar si mentine legatura cu familiile apartinatoare din tara, mai arata sursa citata.

În prezent, trei cetateni români sunt în stare de detentie în Malaezia pentru trafic de droguri, dintre care doi au fost condamnati definitiv la pedeapsa capitala, al treilea fiind în etapa procesuala.

Înca de la semnalarea cazurilor, Ministerul Afacerilor Externe s-a implicat si a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordarii de asistenta cetatenilor români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Kuala Lumpur, continua demersurile în beneficiul cetatenilor români, având în vedere situatia în care se aduce atingere dreptului la viata al unui cetatean român, consacrat ca drept inalienabil în ordinea constitutionala a statului român.

Guvernul malaezian a decis sa aboleasca pedeapsa capitala, care suscita o opozitie tot mai mare în aceasta tara care numara peste 1.200 de detinuti condamnati la moarte, relateaza AFP. De aceasta decizie va beneficia si românul Ionut Gologan, de 26 de ani, care a fost condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri, si un al doilea român, Daniel Ionel Å¢urcan, condamnat la moarte pentru aceeasi infractiune în iunie acest an.

“Guvernul este de acord sa aboleasca pedeapsa cu moartea”, a declarat pentru AFP ministrul malaezian al comunicatiilor, Gobind Singh Deo. “Sper ca legea va fi în curând amendata”, a adaugat el.

Pedeapsa capitala prin spânzurare este în prezent prevazuta de legea malaeziana pentru o serie de infractiuni care merg de la crima pâna la rapire, incluzând detinerea de arme de foc si traficul de droguri.

Un înalt responsabil al executivului, Liew Vui Keong, a indicat joi ca un moratoriu privind executarea condamnatilor va fi aplicat, potrivit media locale.

“Cum abolim aceasta pedeapsa, nu ar mai trebui sa aiba loc executii”, a declarat el pentru cotidianul Star.

Amendamentul care suprima pedeapsa capitala va fi supus luni votului Parlamentului din Malaezia.