Moartea Regelui Mihai este un moment solemn si trist pentru multi romani, dar dincolo de lacrimi, se dovedeste o reuniune de familie " colorata si bizara", scrie Associated Press.

Publicat:16.12.2017, 16:29

Regele Mihai, care a domnit în doua perioade şi a fost obligat de comunişti sa abdice în 1947, „a fost cunoscut pentru modestia şi angajamentul” faţa de România. Cu toate acestea, funeraliile fostului monarh scot la suprafaţa „zâzaniile din sânul Familiei Regale”, precizeaza agenţia, într-un articol care trateaza tensiunile din sânul Familiei Regale pe fondul liniei de succesiune. 


De exemplu, Irina Walker, una dintre fiicele Regelui Mihai, care şi-a pierdut titlul legal în 2013, din cauza ca a fost implicata în lupte ilegale cu cocoşi, s-a alaturat pentru prima data în ultimii ani familiei sale. La rândul sau, Nicholas Medforth-Mills, nepotul regelui, a venit sa depuna flori la catafalcul Majestaţii Sale, deşi a fost dezmoştenit în 2015. Oamenii l-au primit cu aplauze, în ciuda faptului ca a fost implicat într-un scandal legat de paternitatea unui presupus copil ilegitim.


„Te vrem ca Rege”, i-au strigat oamenii. În replica, el le-a raspuns: „Sunt alaturi de ţara şi de cetaţeni, aşa cum a fost şi bunicul meu întotdeauna.”


O alta figura controversata este prinţul Paul, un nepot îndepartat cercetat pentru spalare de bani. Deşi nu a participat la funeraliile de sâmbata, el a venit sa îi aduca un ultim omagiu Regelui Mihai. În vârsta de 69 de ani, prinţul Paul este nepotul regelui Carol al II-lea. El a fost acuzat ca ar fi obţinut ilegal 64 de hectare de la stat, cauzând un prejudiciu de 173 milioane de dolari.


În timpul vieţii, Regele Mihai şi-a lasat fara titluri trei dintre fiice. De exemplu, una dintre ele a fost dezmoştenita dupa ce s-a maritat cu un francez care folosea titulatura ironica de „Michel de Laufenburg.” Cinci ani mai târziu, dupa ce a divorţat, ea a fost reprimita în sânul Familiei Regale. La rândul sau, Maria, fiica cea mica a Regelui Mihai, a fost „pedepsita” pentru ca s-a casatorit cu un catolic, deşi familia se aştepta ca viitorul sau soţ sa fie creştin-ortodox.


În acest context, decanul Şcolii Naţionale de Ştiinţe Politice şi de Administraţie (SNSPA), Cristian Pârvulescu, a declarat pentru AP ca Regele Mihai a aplicat cu stricteţe codul etic atunci când a venit vorba de propria familiei, întrucât şi-a dorit „sa fie opusul tatalui sau” Carol al II-lea.


Dupa excluderea lui Nicolae, linia de succesiune a Casei Regale a României arata în felul urmator: Alteta sa Regala Principesa Margareta, Alteta Regala Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (fiica Elenei si soara lui Nicolae), Alteta Regala Principesa Sofia (a patra fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana), Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei) si Alteta Regala Principesa Maria a României (a cincea fiica a Regelui Mihai).