Aproape un milion de oameni au manifestat ieri la Barcelona de ziua Nationala a Cataloniei. Acestia au comemorat cucerirea regiunii din 1714, cand autonomia acesteia a fost suprimata. Demonstrantii au scandat sloganuri in sprijinul independentei.

Publicat:12.09.2018, 10:29


In jurul orei 17, manifestantii au inaltat o mare de drapele secesioniste si au clamat "independenta!", marsaluind de-a lungul celor sase kilometri ai principalului bulevard din oras. Ziua nationala a Cataloniei, numita "Diada", este folosita din 2012 de catre secesionisti pentru a cere independenta bogatei regiuni din nord-estul Spaniei, unde aceasta problema starneste diviziuni.

“Noi cerem independenta, noi dorim independenta fata de statul spaniol.”

Potrivit celui mai recent sondaj publicat in iulie de un institut afiliat guvernului regional, 47% dintre catalani isi doresc independenta iar 45% se opun. Tabara care isi doreste separarea vrea sa demonstreze ca ramane puternica la un an dupa referendumul ilegal privind independenta.

Atunci, la 1 octombrie 2017, prin intermediul acestuia, locuitorii Cataloniei si-au cerut independenta. Iar dupa tentativa lor de separare de Spania liderii lor sunt acum fie la inchisoare, fie in exil. La 11 septembrie 1714 Catalonia a fost cucerita de catre regele Felipe al V-lea, astfel regiunea si-a pierdut statutul separat in cadrul regatului spaniol.