Pesta porcina africana ar fi putut ajunge in China din Uniunea Europeana, potrivit unei anchete realizate de agentia rusa pentru siguranta in agricultura.

Publicat:12.09.2018, 06:18

Organizatia pentru Agricultura si Alimente a Natiunilor Unite (FAO) a anuntat saptamâna trecuta ca aproximativ 40.000 de porci au fost sacrificati în China, în încercarea de a opri raspândirea bolii, informeaza Reuters, citat de News.ro.

„Prima si cea mai probabila versiune este importarea virusului în China dintr-una dintre tarile UE, tinând cont de comertul foarte dezvoltat cu produse agricule, inclusiv livrarile de produse din carne de porc dintre China si UE”, se arata într-un comunicat al institutiei din Rusia.

China ar fi putut sa contracteze virusul si de la mistretii din regiunea Caucazului de Sud, dar probabilitatea acestui scenariu este scazuta, potrivit agentiei Rosselkhoznadzor.

Rusia, care are frontiera cu China, si statele vecine au avut mai multe cazuri de pesta porcina africana în acest sezon. Saptamâna trecuta, Moscova a anuntat ca ar putea interzice importurile de carne de porc din Belarus, dupa ce a descoperit virusul pestei porcine africane în unele produse din carne.

Cresterea preturilor carnii de porc în Rusia, în perioada iulie-august, a fost provocata de cazurile de pesta porcina africana, între alti factori. Virusul este extrem de contagios în rândul porcilor, dar nu este periculos pentru oameni.

Sursa: News.ro