Google+

Batuta, arsa si trimisa acasa sa moara. Cosmarul unei femei care lucra pentru o familie de bogati din Iordania - VIDEO

Mary Kibwana, o mama cu patru copii, a indurat abuzuri grave timp de 10 luni, in timp ce lucra ca servitoare la o familie bogata din Iordania, astfel incat sa isi poata intretine familia ramasa in Nairobi.

 

Mary este doar una din cele 2,8 milioane de femeile din Africa de Est care a decis să se mute în ţări din Orientul Mijlociu, precum Iordania, Arabia Saudită şi Liban. Întrucât ele nu ştiu să citească şi au beneficiat de o educaţie precară, singura lor speranţă este aceea de a se angaja ca servitoare în familii bogate, ca să poată trimite bani familiilor rămase acasă, informează The Sun, care citează un documentar BBC.

 

Cu toate acestea, femeile sunt nevoite să lucreze ani la rând fără să primească vreun ban – şi asta în condiţii dure, fiind bătute, înfometate şi chiar violate. Acest lucru se datorează sistemului Kefala – un set de reguli guvernamentale care îi leagă pe muncitorii migranţi de angajatorii lor.

 

Arsă, lovită şi trimisă acasă să moară

Mary a plecat în Iordania ca să lucreze pentru o familie bogată, ca să îşi poată întreţine soţul şi copiii rămaşi acasă. Însă odată ajunsă la aeroport, i s-au confiscat telefonul mobil şi paşaportul, fiind obligată să muncească 18 ore pe zi, să gătească şi să facă curtăţenie de la 6 dimineaţa şi până noaptea târziu.

 

Era bătută des, dar cel mai grav a fost într-o zi când butelia a explodat în bucătărie, în timp ce ea pregătea ceaiul. Hainele sale au luat foc şi, din acest motiv, a leşinat. S-a trezit sub o ploaie de lovituri, însoţite de insulte, ţipetele ei fiind auzite chiar şi de vecini. Unul din ei a chemat poliţia, însă autorităţile au ignorat sesizarea. După aceea, Mary a ajuns la un spital din Amman, unde a petrecut 41 de zile.

 

Şeful femeii i-a spus soţului lui Mary că aceasta a avut un accident minor, dar că „este sănătoasă.” Când s-a însănătoşit, a fost trimisă înapoi în Kenya, însă rănile sale au fost atât de grave, încât a murit la scurt timp după ce a ajuns acasă. S-a ales cu 24 de cuie în mână, după ce s-a plâns că a muncit prea mult

 

Un caz similar a avut loc în 2010, când un cuplu saudit a ajuns în atenţia internaţională din cauză că i-au bătut 24 de cuie în mână servitoarei care s-a plâns că munceşte prea mult. Acesta a fost unul dintre motivele care a determinat guvernul kenyan să le interzică cetăţenilor să muncească în Arabia Saudită, Iordania şi Liban.

 

Femeile au continuat însă să meargă acolo la muncăm călătorind ilegal. Odată ajunse în aceste ţări, ele sunt bătute şi violate.

„Am spus că nu sunt căsătorită, dar mi-a zis că trebuie să respect regulile casei”, a mărturisit Jessica, povestind că stăpânul a violat-o când dormea.

 

Sătulă de abuzuri, a reuşit să fugă s ceară ajutor. Întrebată dacă s-a temut pentru viaţa ei, a răspuns: „Mai bine moartea decât coşmarul prin care am trecut.”Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn