Biserica Ortodoxa Rusa a anuntat ca rupe relatiile cu Patriarhia de la Constantinopol. Decizia a fost luata dupa ce Constantinopolul a spus ca va recunoaste autocefalia Bisericii din Ucraina, iar asta inseamna ca Moscova va pierde controlul asupra acesteia.

Publicat:16.10.2018, 15:56

Aleksandr VOLKOV, SECRETARUL DE PRESA AL PATRIARHULUI KIRIL: “Acesta este un raspuns Bisericii din Constantinopol si un semnal intregii ortodoxii din lume referitor la pozitia Bisericii Ortodoxe Ruse.”

 Sinodul Bisericii Ruse s-a reunit ieri la Minsk si a decis ca este imposibila mentinerea comuniunii cu Patriarhia de la Constantinopol. Decizia a fost luata dupa ce saptamana trecuta, Patriarhia de la Constantinopol, cea mai inalta autoritate canonica din lumea ortodoxa, a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, lucru care a scos, practic, ortodocsii ucraineni de sub controlul Moscovei.

Astfel a fost pus capat celor 322 de ani de tutela religioasa rusa, fiind pus sub semnul intrebarii si viitorul a milioane de enoriasi din Ucraina, unde Biserica Ortodoxa Rusa se bucura inca de o influenta mare. Autoritatile de la Kiev au afirmat ca vor sa evite un ‘razboi religios’ si ca guvernul va respecta alegerea parohiilor care decid sa ramana loiale Patriarhiei Moscovei.