Google+

Ce ar fi discutat Patriarhul Daniel la Moscova despre Ucraina. Mesajul lui Putin - FOTO

In plina criza a relatiilor intre Rusia si Europa, Patriarhul Romaniei a mers la Kremlin, o vizita ce a dat nastere la multe speculatii in presa si pe Internet.

 

Potrivit agenţiei de ştiri Basilica, Patriarhul României participă, în perioada 2-5 decembrie 2017, la festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Este a doua vizită a Patriarhului Daniel la Moscova - în 2008, el a mers la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea.

 

În cursul viziteiel a discutat cu Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, a asistat la concertul festiv organizat la Palatul de Stat din Kremlin şi la o întâlnire protocolară şi o cină festivă cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.

 

 

Conform aceleiaşi surse, în discuţia dintre cei doi patriarhi, Preafericitul Kiril „a amintit situaţia bisericească dificilă din Ucraina şi a subliniat unitatea episcopatului Bisericii Ortodoxe canonice din această ţară, în pofida multor presiuni.

 

În acest moment, în Ucraina există trei afilieri ortodoxe:

 

1. Biserica Ucraineană Autocefală

 

2. Biserica Ucraineană ţinând de Patriarhia de la Kiev 

 

3. Biserica Ucraineană ţinând de Patriarhia de la Moscova (adică în subordinea lui Kiril, Patriarhul care s-a întâlnit cu Preafericitul Daniel).

 

Doar aceasta din urmă este recunoscută de celelalte biserici ortodoxe (adică este “canonică”) însă situaţia ei este sensibilă, în urma crizei relaţiilor dintre Rusia şi Ucraina.

 

Potrivit celor mai recente date, două treimi dintre ucraineni (excluzând cetăţenii din Crimea şi Donbas) se declară ortodocşi. Dintre aceştia, peste 38% spun că ţin de Patriarhia de la Kiev şi doar 23% de cea de la Moscova. Biserica Autocefală are doar 2,7% dintre credincioşii ortodocşi, iar restul spun că nu ştiu de care dintre aceste biserici ţin.

 

Patriarhia de la Kiev este condusă în prezent de Filaret, fostul mitropolit de Kiev din cadrul Patriarhiei Rusiei (foto jos). În 1992, după declararea independenţei Ucrainei, acesta a provocat o schismă cu Moscova, după ce Patriarhia de acolo nu a fost de acord să confere statutul de autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

 

 

Filaret, care iniţial era unul dintre apropiaţii patriarhului rus Alexei, a devenit ulterior un critic acerb al politicii lui Vladimir Putin, pe care l-a comparat cu personajul biblic Cain, şi un susţinător al revoluţiei Euromaidanului. Biserica pe care o conduce are şi o episcopie a „Moldovei de Est” şi nu e recunoscută de nicio altă biserică ortodoxă, inclusiv cea română.

 

În discuţia dintre conducătorii bisericilor Patriarhul României „a adus în discuţie şi problema contemporană a secularizării care propune organizarea vieţii individuale şi sociale ca şi cum Dumnezeu nu ar exista. De asemenea, o problemă la fel de importantă legată de secularizare este şi criza spirituală a familiei contemporane.”

 

 

Ulterior, la întâlnirea cu Vladimir Putin, preşedintele rus le-a vorbit reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe despre rolul Bisericii în viaţa societăţii, în contextul unei „crize morale a valorilor”. Conform transcrieii de pe site-ul Kremlinului, Putin a deplâns persecuţiile religioase la care sunt supuşii creştinii în Orientul Mijlociu şi a vorbit mai ales despre situaţia din Siria. „Sper ca vizita pe care o faceţi în Rusia să încurajeze dialogul dintre biserici şi să întărească legăturile dintre ţările şi popoarele noastre”, a conchis liderul de la Kremlin.

 

Sursa: Pro TV


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn