Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, a declarat ca, daca Marea Britanie va parasi UE fara un acord, este posibil ca cetatenii romani sa aiba probleme.

Publicat:16.01.2019, 07:16

Parlamentarii britanici au respins masiv, marti seara, acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit.

Aflat la Strasbourg, în delegatia condusa de prim-ministrul Viorica Dancila, Melescanu a spus ca scenariul este unul de avarie, potrivit News.ro.

„Este posibil sa fie aduse tot felul de amendamente la aceste documente si sa fie ceruta prelungirea perioadei pâna undeva în iunie, ca sa mai negocieze cu Uniunea Europeana. Ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte dificil. UE si-a fixat o pozitie, negocierile s-au încheiat si au ajuns la concluzii inclusiv ceea ce priveste situatia cetatenilor europeni din Marea Britanie”, a spus Melescanu.

Ministrul a mai spus ca, în cazul în care Marea Britanie va parasi UE fara niciun fel de acord, „este posibil ca cetatenii români sa aiba probleme”.

„Atâta timp cât vor exista aceste proiecte care au fost acceptate de UE si de guvernul britanic, speram ca pe viitor se va ajunge la o respectare a lor. E greu de spus acum ce se întâmpla. Vom vedea zilele urmatoate, pentru ca nu sunt multe de asteptat”, a mai spus Melescanu.

În ce conditii ar mai putea lucra cetatenii UE din Marea BritanieGuvernul de la Londra a publicat, în decembrie anul trecut, ''cartea alba'' cu viitoarea politica privind imigratia, dupa Brexit.

Astfel, sistemul de imigratie al Regatului Unit post-Brexit nu va impune plafoane numerice, în schimb va da prioritate lucratorilor înalt calificati si va pune capat tratamentului special pentru cetatenii din statele UE.

Obiectivul noului sistem este sa reduca imigratia neta anuala la ''niveluri sustenabile'', la fel cum se mentioneaza în programul electoral al Partidului Conservator pentru alegerile din 2017, care însa stabilea ca tinta precisa reducerea imigratiei nete la sub 100.000 de persoane pe an, tinta ce nu se mai regaseste în documentul publicat acum, potririvit Agerpres.

În acest document ce enunta cum intentioneaza Regatul Unit sa abordeze chestiunea imigratiei dupa iesirea din UE, guvernul condus de Theresa May mentioneaza ca doreste sa acorde prioritate lucratorilor calificati si un tratament egal pentru cei comunitari si extracomunitari.

Lucratorii calificati ce vor veni în Regatul Unit dupa începerea aplicarii noului sistem de imigratie vor trebui sa aiba un contract cu o companie si sa primeasca un salariu care sa nu fie inferior unui anumit prag minim care va fi stabilit anul viitor în urma consultarilor cu mediul de afaceri.

Va exista de asemenea o prevedere tranzitorie pentru lucratorii temporari, în baza careia cetatenii statelor UE si lucratorii cu orice nivel de calificare proveniti din alte tari cu ''risc scazut'' vor putea veni în Regatul Unit pentru o perioada de cel mult 12 luni, chiar daca nu au o oferta de munca.

La expirarea perioadei de 12 luni, beneficiarii acestei scheme vor trebui sa paraseasca Regatul Unit timp de cel putin înca 12 luni înainte de a putea primi o alta viza de lucrator temporar. Aceasta prevedere privind lucratorii temporari va fi revizuita în anul 2025.

Temerile privind impactul social al imigratiei au contribuit la votul dat de britanici în 2016 pentru parasirea Uniunii Europene, dar promisiunea premierului Theresa May ca va pune capat libertatii de circulatie pentru cetatenii comunitari a provocat în rândurile mediului de afaceri îngrijorari cu privire la capacitatea de a mai acoperi necesarul de forta de munca.

''Noua noastra abordare privind lucratorii calificati va permite angajatorilor (...) sa gaseasca talentele de care au nevoie'', a indicat ministrul de interne Sajid Javid în introducerea ''cartii albe'', el mentionând ca mediul de afaceri va avea timp sa se adapteze noului sistem. Schema privind lucratorii temporari ''va permite mediului de afaceri sa gaseasca personalul de care are nevoie si va ajuta angajatii sa treaca usor la noul sistem de imigratie'', a asigurat oficialul britanic.

El afirmase înainte de publicarea documentului ca noul sistem raspunde dorintei britanicilor de a "prelua controlul asupra frontierelor", asigurând ca va fi "bazat pe competentele si expertiza pe care le pot aduce oamenii si nu pe tarile de origine".

Noile criterii de acordare a vizelor vor avea drept obiectiv încurajarea companiilor britanice "sa se orienteze cu prioritate catre mâna de lucru nationala", iar salariul mediu necesar pentru accesul în Marea Britanie va fi stabilit dupa noi consultari, putând ajunge la circa 30.000 de lire (33.300 euro), a explicat ministrul la BBC.

Cetatenii statelor UE nu vor avea nevoie de viza pentru vizitele în scop turistic a caror durata nu depaseste sase luni, iar cetatenii irlandezi vor beneficia în continuare de libertatea de circulatie si de a lucra în Regatul Unit.

Dupa respingerea, marti, a acordului negociat cu UE pentru Brexit, aceste conditii ar putea sa se schimbe. În cazul în care Marea Britaie paraseste blocul comunitar fara un acord, cetatenii europeni vor avea nevoie de vize si de permise de munca pentru a intra si a se angaja în Regatul Unit, la fel ca orice cetatean strain din oricare alta tara.