Google+

Ce se intampla cu moldovenii cu pasaport roman, din Marea Britanie, daca Regatul parseste UE fara acord. Melescanu: Este posibil sa aiba probleme

Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, a declarat ca, daca Marea Britanie va parasi UE fara un acord, este posibil ca cetatenii romani sa aiba probleme.

 

Parlamentarii britanici au respins masiv, marţi seară, acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit.

 

Aflat la Strasbourg, în delegaţia condusă de prim-ministrul Viorica Dăncilă, Meleşcanu a spus că scenariul este unul de avarie, potrivit News.ro.

 

„Este posibil să fie aduse tot felul de amendamente la aceste documente şi să fie cerută prelungirea perioadei până undeva în iunie, ca să mai negocieze cu Uniunea Europeană. Ceea ce, din punctul meu de vedere, este foarte dificil. UE şi-a fixat o poziţie, negocierile s-au încheiat şi au ajuns la concluzii inclusiv ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor europeni din Marea Britanie”, a spus Meleşcanu.

 

Ministrul a mai spus că, în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE fără niciun fel de acord, „este posibil ca cetăţenii români să aibă probleme”.

 

„Atâta timp cât vor exista aceste proiecte care au fost acceptate de UE şi de guvernul britanic, sperăm că pe viitor se va ajunge la o respectare a lor. E greu de spus acum ce se întâmplă. Vom vedea zilele următoate, pentru că nu sunt multe de aşteptat”, a mai spus Meleşcanu.

 

În ce condiţii ar mai putea lucra cetăţenii UE din Marea BritanieGuvernul de la Londra a publicat, în decembrie anul trecut, ''cartea albă'' cu viitoarea politică privind imigraţia, după Brexit.

 

Astfel, sistemul de imigraţie al Regatului Unit post-Brexit nu va impune plafoane numerice, în schimb va da prioritate lucrătorilor înalt calificaţi şi va pune capăt tratamentului special pentru cetăţenii din statele UE.

 

Obiectivul noului sistem este să reducă imigraţia netă anuală la ''niveluri sustenabile'', la fel cum se menţionează în programul electoral al Partidului Conservator pentru alegerile din 2017, care însă stabilea ca ţintă precisă reducerea imigraţiei nete la sub 100.000 de persoane pe an, ţintă ce nu se mai regăseşte în documentul publicat acum, potririvit Agerpres.

 

În acest document ce enunţă cum intenţionează Regatul Unit să abordeze chestiunea imigraţiei după ieşirea din UE, guvernul condus de Theresa May menţionează că doreşte să acorde prioritate lucrătorilor calificaţi şi un tratament egal pentru cei comunitari şi extracomunitari.

 

Lucrătorii calificaţi ce vor veni în Regatul Unit după începerea aplicării noului sistem de imigraţie vor trebui să aibă un contract cu o companie şi să primească un salariu care să nu fie inferior unui anumit prag minim care va fi stabilit anul viitor în urma consultărilor cu mediul de afaceri.

 

Va exista de asemenea o prevedere tranzitorie pentru lucrătorii temporari, în baza căreia cetăţenii statelor UE şi lucrătorii cu orice nivel de calificare proveniţi din alte ţări cu ''risc scăzut'' vor putea veni în Regatul Unit pentru o perioadă de cel mult 12 luni, chiar dacă nu au o ofertă de muncă.

 

La expirarea perioadei de 12 luni, beneficiarii acestei scheme vor trebui să părăsească Regatul Unit timp de cel puţin încă 12 luni înainte de a putea primi o altă viză de lucrător temporar. Această prevedere privind lucrătorii temporari va fi revizuită în anul 2025.

 

Temerile privind impactul social al imigraţiei au contribuit la votul dat de britanici în 2016 pentru părăsirea Uniunii Europene, dar promisiunea premierului Theresa May că va pune capăt libertăţii de circulaţie pentru cetăţenii comunitari a provocat în rândurile mediului de afaceri îngrijorări cu privire la capacitatea de a mai acoperi necesarul de forţă de muncă.

 

''Noua noastră abordare privind lucrătorii calificaţi va permite angajatorilor (...) să găsească talentele de care au nevoie'', a indicat ministrul de interne Sajid Javid în introducerea ''cărţii albe'', el menţionând că mediul de afaceri va avea timp să se adapteze noului sistem. Schema privind lucrătorii temporari ''va permite mediului de afaceri să găsească personalul de care are nevoie şi va ajuta angajaţii să treacă uşor la noul sistem de imigraţie'', a asigurat oficialul britanic.

 

El afirmase înainte de publicarea documentului că noul sistem răspunde dorinţei britanicilor de a "prelua controlul asupra frontierelor", asigurând că va fi "bazat pe competenţele şi expertiza pe care le pot aduce oamenii şi nu pe ţările de origine".

 

Noile criterii de acordare a vizelor vor avea drept obiectiv încurajarea companiilor britanice "să se orienteze cu prioritate către mâna de lucru naţională", iar salariul mediu necesar pentru accesul în Marea Britanie va fi stabilit după noi consultări, putând ajunge la circa 30.000 de lire (33.300 euro), a explicat ministrul la BBC.

 

Cetăţenii statelor UE nu vor avea nevoie de viză pentru vizitele în scop turistic a căror durată nu depăşeşte şase luni, iar cetăţenii irlandezi vor beneficia în continuare de libertatea de circulaţie şi de a lucra în Regatul Unit.

 

După respingerea, marţi, a acordului negociat cu UE pentru Brexit, aceste condiţii ar putea să se schimbe. În cazul în care Marea Britaie părăseşte blocul comunitar fără un acord, cetăţenii europeni vor avea nevoie de vize şi de permise de muncă pentru a intra şi a se angaja în Regatul Unit, la fel ca orice cetăţean străin din oricare altă ţară.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn