Șefa Executivului, revenită de la Kiev și înaintea unei vizite oficiale la Berlin, vorbește în studioul Europei Libere despre demiterea conducătorilor de instituții de stat, care se țin lanț de la schimbarea puterii, scrie europalibera.org
Europa Liberă: Vreau totuși să pornim de la aspectele ce țin de soluționarea problemelor pe interior. Dumneavoastră vă propuneți reforme radicale să faceți. E cu putință să ajungeți, după ce demolați, să edificați?
Maia Sandu: „Noi ne propunem să luăm măsuri care ar îmbunătăți viața cetățenilor foarte repede și ne propunem să inițiem reforme care pe termen mediu și lung să conducă la schimbări serioase, în special atunci când vorbim de construcție de stat. Cu toții cunoaștem că nu putem să construim instituții de stat în două luni de zile, dar e important să începem și să combinăm aceste lucruri – eforturi care ar produce rezultat pe termen scurt și eforturi care ar iniția reforme serioase pe termen mai lung.”
Europa Liberă: Voință politică există suficientă, cel puțin asta arătați de o lună de zile. Ce urmează după voința politică, pentru că oricum sistemul s-a construit nu de azi și nu de ieri, și a slujit poate nu unui regim și nu la două regimuri. Acum o să trebuiască să cooperați cu o parte din cei care au fost docili anumitor guvernări. Cum se întâmplă acest lucru, astfel încât și cetățenii să aibă încredere că aceste reforme pe care vi le propuneți Dvs. vor avea impact pentru societate per ansamblu, dar și că cei care vor rămâne vor fi și ei credibili?
Maia Sandu: „La nivelul conducerii instituțiilor, pentru că atunci când vorbim de reforme, de schimbare a modului în care statul lucrează pentru cetățeni, începem de la conducătorii acestor instituții. La nivelul conducătorilor instituțiilor se va face o filtrare și acest proces de filtrare deja a început – unii pleacă de bunăvoie, scriu cerere, știind cât de grave sunt abuzurile la care au participat împreună cu regimul precedent, alții poate încă nu s-au gândit să plece, dar prin metode de evaluare se va ajunge acolo. Important e să se schimbe conducerea, să ajungă în fiecare instituție publică, în fiecare întreprindere de stat oameni integri, oameni buni profesioniști și după aceasta se vor schimba și practicile în instituții.
E adevărat că sunt funcționari publici care vor rămâne și trebuie să rămână. Eu întotdeauna am fost pentru ca funcționarul public să fie o constantă care nu se schimbă în funcție de schimbările politice, pentru că doar așa reușim să construim un serviciu public profesionist. La nivel de manageri, din păcate, foarte mulți au fost implicați în abuzuri, nu au încercat să se opună acestor abuzuri sau chiar au beneficiat de pe urma ilegalităților comise de fosta guvernare și aceștia vor trebui să plece.”
Europa Liberă: Justiția va fi piatra de încercare pentru actuala guvernare. Cât de mult se poate săpa pentru a se ajunge la rădăcina răului din acest sistem și dacă cineva reușește și vrea să coopereze cu actuala guvernare, așa cum și-au schimbat culoarea sau pălăria peste noapte cu alte guvernări, îi acceptați?
Maia Sandu: „Nu ne interesează culoarea politică, ne interesează ce au făcut oamenii până acum. Dacă vorbim de cei din justiție, ne interesează cum și-au făcut lucrul, dacă sunt oameni onești care nu au dat decizii abuzive, care nu s-au lăsat folosiți în jocuri politice, în jocuri economice, acești oameni vor rămâne în continuare. Trebuie să începem de la instituțiile de conducere în justiție, vorbim de Curtea Supremă de Justiție, de aici trebuie să înceapă reforma. Trebuie să ne asigurăm că cei din Consiliul Superior al Magistraturii își îndeplinesc obligațiile, și anume filtrează judecătorii, îi promovează pe cei corecți și îi scot din sistem pe cei corupți și mai departe aceste instituții, împreună cu Ministerul Justiției, vor trebui să realizeze reforma în toate curțile, deci la toate etapele, dar pe moment e nevoie să începem de sus și e nevoie să existe capacitate pentru a analiza dosarele de corupție mare.”
Europa Liberă: Aparent în breasla lor se observă o solidaritate și nu știu dacă cineva poate să spună că există o voință prin interior, că dacă nu există voința asta prin interior, puteți să spuneți Dvs. mult și tare că avem nevoie de o justiție independentă, o justiție care ar lucra în interesul cetățeanului și al societății, conform buchei și spiritului legii, dar dacă ei pe interior urmăresc alte scopuri, cum demontați ceea ce e acolo?
Maia Sandu: „Înțeleg ce aveți în vedere.”
Europa Liberă: Voința lor internă, a judecătorilor.
Maia Sandu: „Aveți în vedere voința judecătorilor de a se curăța și de a ajunge la o situație în care instituția funcționează independent și corect. În situația în care nu se va găsi suficientă forță pe interior de autocurățare, noi examinăm și posibilități de filtrare a judecătorilor, care s-ar putea întâmpla cu contribuția unei comisii de evaluare care să includă specialiști din afara țării și specialiști din țară și care să analizeze fiecare caz în parte – cine și ce decizii a luat, de exemplu, în ultimii doi ani. Și dacă se descoperă decizii abuzive, contrare legii, acești oameni vor trebui să părăsească sistemul.