Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, si cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, au discutat la telefon despre "actiunile provocatoare ale Phenianului, care ignora rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU".

Publicat:11.09.2017, 20:20

Ei au confirmat ca reglementarea situaţiei din Peninsula Coreeana este “posibila doar pe calea negocierilor între toate parţile implicate”, a anunţat serviciul de presa al Kremlinului, la finalul convorbirii celor doi lideri, care a avut loc la iniţiativa parţii germane, informeaza TASS, conf
“Vladimir Putin şi Angela Merkel au condamnat în mod ferm ignorarea de catre Phenian a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

A fost subliniat ca astfel de paşi contravin principiilor de neproliferare globala, creeaza o ameninţare serioasa la adresa pacii şi securitaţii regionale”, se spune în comunicatul serviciului de presa al preşedinţiei ruse.

“A fost confirmat ca reglementarea acestei crize este posibila exclusiv prin mijloace politico-diplomatice, prin intermediul negocierilor între toate parţile implicate”, adauga comunicatul, informând totodata ca Putin şi Merkel au convenit “sa continue discutarea situaţiei la nivel de miniştri de externe”.

Puţin mai devreme, luni, purtatorul de cuvânt al cancelariei federale germane anunţa ca Angela Merkel, care a discutat deja pe marginea problemei nord-coreene cu alţi lideri, inclusiv cu preşedintele american Donald Trump, cu cel francez Emmanuel Macron, cu cel sud-coreean Moon Jae-in şi cu premierul nipon Shinzo Abe, va avea o convorbire telefonica şi cu preşedintele Putin.

Coreea de Nord a ameninţat SUA ca vor ”plati scump”. Declaraţia care i-a scos din minţi pe nord coreeniBerlinul, a subliniat Steffen Seibert, este în continuare pregatit sa susţina discuţiile pe marginea modalitaţilor de a gasi o soluţie paşnica la criza nord-coreeana, Germania fiind una dintre cele câteva ţari care au relaţii diplomatice cu Phenianul.

Regimul nord-coreean a efectuat la 3 septembrie al şaselea test nuclear, declarând ca aceasta a fost o bomba cu hidrogen sau o bomba H miniaturizata, capabila sa fie montata pe o racheta balistica intercontinentala (ICBM).

Aceste activitaţi nucleare şi balistice contravin rezoluţiilor ONU, ceea ce i-au atras Coreei de Nord sancţiuni internaţionale de şapte ori. Cele mai severe sancţiuni aplicate pâna acum Coreei de Nord de catre Naţiunile Unite, impuse doar cu o saptamâna în urma, au vizat exporturile nord-coreene de minereu de fier, carbune şi produse piscicole. De asemenea au fost impuse interdicţii de calatorie şi îngheţari de active împotriva unor persoane fizice şi juridice având legatura cu regimul de la Phenian.