Google+

Coreea de Nord renunta la armele de la granita cu Sudul, dupa sapte decenii - VIDEO

Coreea de Nord renunta la armele de la granita cu Sudul, dupa sapte decenii - VIDEO
Embed:

Autoritatile din Coreea de Nord si cele din Coreea de Sud au convenit, luni, sa renunte la armele si militarii inarmati din satul Panmunjom, situat la granita dintre cele doua state.

 

Această decizie vine după aproape şapte decenii de la încheierea războiului din peninsula Coreea.

 

Într-un comunicat de presă, Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat că în cursul zilei de luni au avut loc discuţii la care au participat reprezentanţi de la Phenian, din Seul, cât şi din comandamenul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

Astfel, s-a decis retragerea armelor de foc şi a personalului militar înarmat din Zona de Securitate Comună, cunoscută drept „oraşul păcii” – Panmunjom, pentru prima dată de la încheierea războiului din Peninsulă, în 1953, scrie The Guardian.

 

Panmunjom este singurul punct de-a lungul graniţei de 250 de kilometri care desparte cele două state, unde militarii nord şi sud-coreeni stau faţă în faţă. Această schimbare se va produce în 25 octombrie. Totodată, autorităţile au început să scoată minele terestre din zona demilitarizată, operaţiune care a durat 20 de zile.

 

După aceea, urmează ca cele două state să aducă în zonă o patrulă de 70 de soldaţi neînarmaţi, potrivit AP.

 

În 2017, zona vizată de aceste noi schimbări a stârnit numeroase controverse, după ce Coreea de Sud a încercat să salveze un soldat nord-coreean care dezertase şi care fusese împuşcat chiar de colegii săi.

 

Totodată, în 1976, doi ofiţeri ai armatei americane au fost ucişi atunci când au atacaţi de militarii nord-coreeni când încercau să taie un copac în zona demilitarizată.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn