Google+

Cutremur de 7,1 în Mexic. Trei zile de doliu national si stare de dezastru, decretate. Biserica prabusita in timpul slujbei - GALERIE FOTO/ VIDEO

Bilantul cutremurului cu magnitudine 7,1 care a zguduit marti centrul Mexicului a ajuns la 217 de persoane, iar salvatorii cauta in continuare supravietuitori in cladirile prabusite, anunta Reuters.

UPDATE 11:21
Agenţia de Protecţie Civilă din Mexic a făcut o hartă a distrugerilor din capitala Mexico City. Zona Roma Norte a fost cea mai afectată.
UPDATE 11:07
Mexicul a declarat miercuri trei zile de doliu naţional după seismul catastrofal soldat cu sute de morţi, relatează presa locală. Autorităţile au declarat stare de dezastru în urma cutremurului. Epicentrul celui mai recent seism a fost în apropiere la Atencigo, în statul Puebla, la aproximativ 120 de kilometri de Ciudad de Mexico şi la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit Institutului american de Geofizică USGS. Mexicul este o ţară cu risc seismic mare, iar un cutremur cu magnitudinea 8,1, produs luna aceasta în sudul ţării, s-a soldat cu cel puţin 90 de morţi. Ciudad de Mexico este unul dintre cele mai dens populate oraşe din lume, cu peste 20 de milioane de oameni locuind în zona metropolitană. 
UPDATE 10:56

Secretariatul de Educaţie Publică din Mexic (SEP) transmite că 209 şcoli au fost afectate de cutremur, dintre care 15 au suferit pagube grave, transmite BBC NEWS. SEP a postat pe Twitter o imagine cu un lanţ uman uriaş pe străzile din Mexico City care livrează provizii de urgenţă.

 

UPDATE 10:33

Imagini filmate din dronă cu distrugerile provocate de cutremur în capitala Mexico City.


UPDATE 9:59

 Există speranţe că numărul de oameni ucişi în cutremur ar putea fi uşor mai mic decât s-a apreciat. Şeful Agenţiei de Protecţie Civilă din Mexic, Luis Felipe Puente, a  revizuit cifra deceselor la 216 de persoane.

 

UPDATE 9:35

 15 oameni au murit în timpul unei slujbe religioase, după ce biserica - ridicată pe versantul unui vulcan - s-a prăbuşit peste ei. După cutremur, vulcanul a avut o erupţie de proporţii reduse.

 

UPDATE 9:23

Bilanţul a ajuns la 248 de morţi, între care 55 în Morelos, 49 în Mexico City şi 32 în statul Puebla. Institutul Geologic din SUA apreciază că numărul deceselor va ajunge la 1.000. Impactul economic va fi între 1 şi 10 miliarde de dolari. 

 

UPDATE 9:13

Imagini infiorătoare au fost surprinse după cutremur. S-au înregistrat mai multe explozii la uzine sau conducte de gaze.


UPDATE 8:44

Ministrul de interne a anunţat că bilanţul deceselor a ajuns la 224.

 

UPDATE 8:33

Pe reţelele de socializare au fost postate imagini video înspăimântătoare cu o secţiune de drum ce se ridică şi apoi se lasă, în timpul cutremurului.


UPDATE 8:04

Preşedintele mexican Enrique Peña Nieto a ajuns la şcoala elementară Enrique Rebsámen, unde o parte din clădire s-a prăbuşit peste elevi. A fost înconjurat de părinţi disperaţi, ai căror copii sunt daţi dispăruţi.


UPDATE 7:53

 Distrugeri uriaşe s-au înregistrat şi în statele Puebla, unde o şcoală s-a prăbuşit, şi în Morelos, unde au fost înregistrate cele mai multe victime. Cel puţin 21 de copii şi 4 adulţi au murit striviţi de şcoala prăbuşită peste ei. Alţi 11 copii au fost salvaţi, însă 28 sunt în continuare dispăruţi. O parte din clădirea şcolii cu patru etaje s-a prabuşit în timpul cutremurului.

UPDATE 7:25

UPDATE 7:15

Cutremurul a lovit la ora locală 13 şi 14 minute, la o adâncime de doar 51 de kilometri. Epicentrul a fost localizat în statul Puebla, la doar 123 de kilometri de capitala Ciudad de Mexico. Sirenele de avertizare au sunat, dar unii locuitori au crezut că este vorba numai de o simulare şi nu le-au luat în seamă. Epicentrul celui mai recent seism a fost în apropiere la Atencigo, în statul Puebla, la aproximativ 120 de kilometri de Ciudad de Mexico şi la o adâncime de 51 de kilometri, potrivit Institutului american de Geofizică USGS.

UPDATE 7:05

 Aproximativ două milioane de persoane din capitală nu au curent electric sau servicii de telefonie. De asemenea, autorităţile au avertizat populaţia să nu fumeze pe străzi, pentru că au fost rupte conducte de gaze. Primarul Ciudad de Mexico, Miguel Angel Mancera, a declarat pentru postul de televiziune Televisa, că cel puţin 44 de clădiri s-au prăbuşit sau sunt grav avariate.

Cutremurul a avut loc când mulţi luau parte la o simulare de seism, la exact 32 de ani după ce un altul a ucis mii de oameni în Ciudad de Mexico. Cel puţin 55 de oameni şi-au pierdut viaţa în statul Morelos, la sud de capital, iar alţi 32 în statul Puebla. În Ciudad de Mexico au fost confirmate 49 de decese, iar alte 10 în statul Mexico. Trei oameni au murit în Guerrero. Secretarul Internelor Miguel Angel Osorio Chong a afirmat la televiziunea locală că echipele de salvatori intervin la mai multe clădiri unde există informaţii că sunt blocaţi oameni, spunând că intervenţiile sunt făcute cu mare grijă şi că va fi nevoie de mai mulţi oameni pentru echipele de intervenţie.

 

UPDATE 1:10

 Sunt cel puţin 60 de morţi în acest moment, relatează BBC. Echipele de intervenţie sunt într-o cursă contracronometru pentru a salva persoanele prinse sub dărâmături.

 

De asemenea, 4 milioane de oameni au rămas fără curent electric. În urmă cu două săptămâni, când Mexic a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea 8,1, au fost 90 de morţi în total. ”Veşti devastatoare din Mexic. Gândurile mele se îndreaptă către victime. Canada este gata să îşi ajute prietenii”, a scris pe Twitter premierul Canadei, Justin Trudeau.

 

UPDATE 00:00 

 Noul bilanţ indică 47 de morţi, potrivit The Guardian. Guvernatorul Graco Ramirez a scris pe Twitter că în Morelos au pierit 42 de persoane, iar alte 5 au murit în Statul Mexico. De asemenea, magnitudinea a fost revizuită la 7,4. Adâncimea la care a avut loc cutremurul este de 51 de kilometri. Zeci de clădiri s-au prăbuşit în mai multe oraşe din Mexic, iar poliţiştii, însoţiţi de câini special antrenaţi, caută supravieţuitori printre ruine.

 

UPDATE 23:12 

Cel puţin 7 persoane şi-ar fi pierdut viaţa în regiunea Puebla din Mexic, acolo unde a fost epicentrul cutremurului, scrie BBC.

Este posibil ca şi în capitala ţării mai multe persoane să fi fost prinse sub o clădire dărâmată. Pe Twitter au apărut şi imagini din Puebla, care arată cum un bloc se prăbuşeşte.

 

 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn