Seful Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, spune ca Interpol nu a avut niciun contact cu Elena Udrea pana la momentul retinerii sale, in timp ce pe Alina Bica el o primise in audienta cu patru luni inainte si a pastrat legatura cu avocatul ei.

Publicat:11.10.2018, 05:44

El a afirmat ca dupa retinerea Elenei Udrea a fost contactat de avocatul fostei sefe a DIICOT, caruia i-a spus ca este timpul sa se predea, iar acesta i-a spus ca va vorbi cu ea, relateaza news.ro.

Gustavo Chinchilla a explicat ca în 21 august un judecator penal a dispus retinerea, dar interventia a avut loc abia în 3 octombrie pentru ca Interpol încearca sa gaseasca “momentul cel mai potrivit pentru a face o arestare”. “Avem foarte multe cazuri similare si ni s-a parut ca momentul oportun a fost pe 3 octombrie”, a afirmat seful Interpol Costa Rica.

Gustavo Chinchilla a declarat, într-un interviu pentru Antena 3 difuzat miercuri seara, ca nu a avut niciun contact cu Elena Udrea pâna la momentul retinerii ei, pe strada, în timp ce Alina Bica fusese la el în audienta în urma cu patru luni, însotita de avocati, care au lasat datele de contact, dar nu si adresa. El a spus ca nu a stiut despre Bica pâna în acel moment.

″Într-o audienta, doamna Alina Bica s-a prezentat la biroul Interpol însotita de consilierii sai legali, într-un mod foarte politicos. La acel moment nu ne-a oferit locatia, dar am pastrat contactul cu avocatii ei, care ne-au lasat date de contact”, a spus el.

Întrebat daca o cunostea dinainte pe Alina Bica, Gustavo Chinchilla a spus ca nu a stiut despre ea.

“Cu doamna Elena Udrea nu am avut niciun tip de contact, niciun tip de abordare. Imediat dupa retinerea doamnei Elena, unul dintre avocatii doamnei Alina Bica ne-a contactat si eu i-am spus ca era timpul sa se predea, ca cel mai bine era sa se prezinte singura la Tribunalul Penal (...) din San Jose. Dar el mi-a spus ca urma sa vorbeasca cu doamna Bica si ca apoi ne va contacta din nou. Totusi, procedura judiciara nu se poate pune pe stand by, trebuie urmata”, a afirmat seful biroului Interpol Costa Rica.

Întrebat cine a filmat momentul retinerii celor doua, Chinchilla a spus ca Interpol a realizat un material video de doar 8 secunde, conform protocolului, iar acest material a fost trimis presei. Seful Interpol a spus ca cererea de refugiat depusa de Udrea si Bica nu este afectata de faptul ca au aparut acele imagini.

De asemenea, întrebat de ce actiunea a fost organizata în 3 octombrie, în conditiile în care exista din 21 august rezolutie a unui judecator penal pentru retinere, seful Interpol Costa Rica a spus ca se încearca gasirea celui mai bun moment pentru arestare.

“La biroul nostru încercam sa gasim cel mai bun moment sa efectuam arestarea si în acest sens lucram la fiecare caz în parte, iar în cazul celor doua doamne ni s-a parut ca atunci este momentul oportun pentru arestare”, adeclarat Gustavo Chinchillla.

El a mai spus ca pe parcursul procedurii penale Elena Udrea si Alina Bica au dreptul, potrivit legislatiei din Costa Rica, de a declara mai multe recursuri fata de decizia de arestare si de a cere înlocuirea cu o alta masura.

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea si fosta sefa DIICOT Alina Bica au fost retinute în 3 octombrie de Biroul National Interpol din Costa Rica. Ulterior, Elena Udrea si Alina Bica au fost arestate preventiv pentru doua luni.

Sursa: News.ro