Intalnirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin a starnit un val de reactii negative peste Ocean. Adversarii ii reproseaza ca n-a rostit nicio critica la adresa Rusiei.

Publicat:17.07.2018, 05:26

Mai mult, a discreditat serviciile americane de informatii, preferând sa-i dea crezare lui Putin când spune ca Rusia nu s-a amestecat în alegerile americane. Un fost director CIA l-a acuzat de tradare, iar unul dintre dusmanii sai politici, senatorul John McCain, considera ca Trump s-a umilit.

Donald Trump a preferat sa discute singur cu Vladimir Putin, ca sa-l cântareasca mai bine si sa-si dea seama ce fel de om e. Dar si pentru ca, spun surse de la Casa Alba, n-a vrut sa-l încurce consilierii sai, care au o atitudine mult mai ferma decât el fata de Rusia.

Consilierul pentru securitate nationala, seful diplomatiei si o experta în relatia cu Rusia i s-au alaturat abia dupa doua ore în care a discutat doar cu Putin, însotiti de translatori. Punctul cel mai comentat al conferintei de presa este acela în care Donald Trump a parut sa-i acorde credit lui Putin în defavoarea propriilor servicii de informatii.

Reporter: „Toate agentiile americane de informatii au ajuns la concluzia ca Rusia a intervenit. Dvs. pe cine credeti?”
 

Trump: „Presedintele Putin tocmai a spus ca n-a fost Rusia. Voi spune asta: nu vad de ce ar fi facut-o.”
 

Reporter: „Domnule presedinte Putin, v-ati dorit sa câstige presedintele Trump alegerile? Si ati ordonat vreunui oficial rus sa-l ajute sa câstige?”
 

Putin: „Da, am vrut sa câstige, pentru ca vorbea despre normalizarea relatiilor Statelor Unite cu Rusia.”

În timp ce criticile democratilor erau poate de asteptat, Donald Trump a fost criticat si în interiorul propriului partid.

Marco Rubio, senator republican: „Ce a spus presedintele azi este inexact. Comunitatea de informatii a adunat o cantitate fara precedent de dovezi nu doar ca Rusia a facut eforturi sa influenteze în 2016, ci face eforturi si acum sa se amestece în societatea americana.”

Bob Cork, presedintele Comisie de Afaceri Externe din Senat: „Oricine a avut de-a face cu Putin întelege perfect ca cel mai bun mod de a trata cu el e de pe pozitii de forta. Si mi s-a parut ca declaratiile presedintelui ne-au facut sa parem o tara mai degraba slaba.”

Republicanul John McCain a avut o reactie mult mai dura. „Conferinta de presa de la Helsinki a fost una dintre cele mai rusinoase prestatii ale vreunui presedinte american din istoria recenta”, a scris el într-un comunicat. „Pagubele provocate de naivitatea, egocentrismul, falsa senzatie de egalitate si simpatia pentru autocrati ale presedintelui Trump sunt dificil de calculat. Dar e clar ca summitul de la Helsinki a fost greseala tragica.”

William Burns, fost ambasador SUA la Moscova: Conferinta de presa a fost cea mai jenanta prestatie a unui presedinte american pe scena mondiala pe care am vazut-o vreodata. Sa stai alaturi de un adversar si rival strain si sa-ti tradezi propriile institutii si servicii de informatii e socant.”

De altfel, la scurt timp dupa reuniunea de la Helsinki, justitia americana a inculpat o femeie de nationalitate rusa, acuzata ca s-a infiltrat într-o organizatie politica americana la ordinul unui înalt oficial de la Kremlin.