Cel putin 18 persoane si-au pierdut viata si cateva zeci au fost ranite, miercuri, intr-o explozie produsa la o scoala din orasul Kerci, in Peninsula Crimeea.

Publicat:17.10.2018, 12:16

UPDATE 16.05: Anchetatorii au identificat un dispozitiv exploibil în interiorul soclii, a declarat purtatoruld e cuvânt al Comitetului National Antiterorist, Andrei Przhezdomsky.Un elev de 18 ani a deschis focul asupra persoanelor aflate în scoala, apoi s-a sinucis”, a declarat purtatoarea de cuvânt a Comitetului rus de Investigatii, Svetlana Petrenko, potrivit agentiei de presa TASS.

UPDATE 15.50: Cauza exploziei va fi investigata temeinic, iar rezultatele anchetei vor fi facute publice, a declarat presedintele rus, Vladimir Putin, citat de agentia TASS. 

UPDATE 15.20: Autorul presupusului atac terorist s-a sinucis, a declarat prim-ministrul Republicii Crimeea, Serghei Aksyonov. Este vorba de un student în vârsta de 22 de ani. Trupul sau a fost descoperit în biblioteca scolii, la etajul al doilea.  

“18 persoane au fost ucise, iar 47 sunt ranite”, a confirmat Serghei Aksyonov. Seful executivului a mai adaugat ca “atacatorul a actionat singur, nu exista alte date”, a spus Aksyonov, adaugând ca acesta este un localnic, elev în ultimul an al scolii unde a avut loc tragedia.

Autoritatile de la Kremlin au afirmat miercuri ca una dintre versiunile luate în considerare în cazul exploziei produse la scoala din orasul Kerci, în Peninsula Crimeea, în care cel putin zece persoane si-au pierdut viata, este cea a unui atac terorist, relateaza Reuters.

Initial s-a vorbit despre faptul ca explozia a fost cauzata de o scurgere de gaz. Cu toate acestea, purtatorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca un act terorist se afla printre versiunile luate în calcul de autoritati, iar presedintele Vladimir Putin a ordonat serviciilor de securitate sa faca investigatii.

Agentia de stiri RIA Novosti a citat un oficial din Comitetul National Antiterorism care a declarat ca explozia a fost provocata de un dispozitiv exploziv.

Un angajat de la spitalul din Kerci a declarat ca 18 persoane au fost deja internate cu rani provocate în explozie, iar medicii asteptau ca alte 50 de persoane ranite sa fie aduse la spital.

Fotografii de la locul incidentului postate de Kerch.FM aratau ferestre de la parterul cladirii de doua etaje sparte în urma exploziei si resturi ale cladirii avariate.

Scoala în care s-a produs explozia este un colegiu tehnic care asigura formare profesionala elevilor.

Rusia a anexat regiunea Crimeea de la Ucraina în 2014, atragându-si astfel condamnari la nivel international si sanctiuni occidentale. Peste strâmtoarea Kerci a fost construit un pod care leaga Crimeea de Rusia.

Presedintele rus Vladimir Putin a participat în mai la inaugurarea podului peste strâmtoarea Kerci. Seful statului rus, aflându-se la volanul unui KAMAZ, a condus un convoi de treizeci de camioane care au testat rezistenta podului, noteaza RIA Novosti.

Aproximativ 40 de persoane au fost ranite, a precizat agentia de presa rusa, citând servicii de urgenta. Scoala în care s-a produs explozia este un colegiu tehnic care asigura formare profesionala elevilor.