Expertii avertizeaza ca 2019 ar putea fi un an al temperaturilor extreme cum nu s-au mai inregistrat niciodata in istoria recenta a omenirii.

Plecând de la fenomenul El Nino, un ciclu climatic din Oceanul Pacific care de obicei are un impact asupra evoluţiilor meteo, specialiştii citaţi de National Geographic explica faptul ca anul viitor va fi unul istoric din punct de vedere al temperaturilor ridicate.

Şi asta din cauza faptului ca acest fenomen se va suprapune cu încalzirea globala care deja se afla într-un stadiu avansat. Potrivit Climate Prediction Center, un institut care aparţine de National Oceanic and Atmospheric Administration, fenomenul el Nino deja a început şi va mai dura pâna a sfârşitul lui februarie 2019.

Un studiu publicat în Geophysical Research Letters precizeaza faptul ca: „Din cauza El Nino, este posibil ca 2019 sa fie cel mai cald an din istorie”, declara Samantha Stevenson, specialist în clima globala la Universitatea din California, Santa Barbara.

Deja cei mai calduroşi ani din istoria masurata a omenirii au fost înregistraţi în 2015, 2016, 2017 şi 2018, din cauza emisiilor de carbon din atmosfera, care au atins un nivel record, specifica şi World Meteorological Organization.

În ultimele 406 luni consecutive, Pamântul a fost mai cald decât media înregistrata în secolul 20, ceea ce înseamna ca nicio persoana de sub 32 de ani nu a mai trait pâna acum o perioada în care temperaturile generale sa fie sub medie.

Cel mai mare pericol al temperaturilor tot mai ridicate se traduce prin producerea fenomenelor extreme, de la incendii de vegetaţie, secete, inundaţii şi furtuni violente.

În 2018, în emisfera nordica a Pamântului au fost înregistrate 70 de uragane sau cicloni, spre deosebire de media de 53 cu care eram obişnuiţi pâna acum.