Sacalii, animale originare din Asia si Africa, au ajuns si Romania, in Delta Dunarii, si s-au inmultit peste masura.

Publicat:12.12.2018, 20:14

Specialistii spun ca acest pradator feroce a ucis caprioarele din Delta. De asemenea, sunt în pericol si câteva specii de pasari, care cuibaresc pe sol. Din aceasta cauza, autoritatile vor sa reduca numarul sacalilor.

Vânatorii au luat la pas zona Enisala, de lânga Lacul Razelm. Localnicii s-au plâns ca sacalii dau târcoale gospodariilor în fiecare noapte si, uneori, le omoara animalele.

Vânator: “Ne manânca gainile, mieii, caprele, viteii si asa mai departe. Dupa cum v-am zis, a scapat de sub control.

Animale de prada care se adapteaza rapid, sacalii au gasit un mediu prielnic în Delta si s-au înmultit. Vânatorii au gasit urmele lor, dar si resturile animalelor devorate.

Printre victimele sacalilor se numara si vidrele, animale protejate.

Primii sacali au fost zariti în Delta Dunarii în 2005. Au ajuns la noi din stepele Rusiei, din Asia. Apoi, exemplarele mai puternice s-au raspândit în Câmpia de Vest si au început sa exploreze teritorii din Suceava, Maramures si chiar Brasov.

Sacalul nu are pradator natural si astfel a distrus populatiile de caprioare si iepuri salbatici, sustin ecologistii. Practic, caprioara a disparut de aproape patru ani din Delta Dunarii.

Specialistii estimeaza ca avem aproximativ 10.000 de sacali, dar numarul lor poate fi mai mare. Vânatorii au împuscat 19 exemplare de la începutul lunii decembrie în Delta Dunarii.