\r\n\r\n

Autorul atacului din Canada a fost identificat

\r\n


\r\n

Autorul atacului armat comis miercuri in Parlamentul de la Ottawa a fost identificat ca fiind Michael Zehaf-Bibeau, un canadian in varsta de 32 de ani, considerat de serviciile de informatii drept "calator cu grad ridicat de risc" si caruia recent i-a fost retras pasaportul, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

\r\n\r\n

Indentitatea suspectului impuscat de politie la Ottawa a fost dezvaluita initial de postul de televiziune american CBS, care citeaza surse oficiale americane. Potrivit cotidianului canadian Globe and Mail, oficiali canadieni au confirmat identitatea barbatului care a lansat atacul, precizand ca acest canadian este prezentat de serviciile de informatii drept "calator cu grad ridicat de risc".

\r\n\r\n
Atac armat Ottawa
\r\n\r\n

Michael Zehaf-Bibeau a fost condamnat la doi ani de inchisoare pentru furt si posesie ilegala de arme, in 2003, relateaza postul de televiziune canadian CTV. De asemenea, el este urmarit pentru posesie de stupefiante, in apropiere de Montreal si Ottawa. Zehaf-Bibeau este suspectat ca l-ar fi ucis, in apropiere de Parlament, pe caporalul Nathan Cirillo, care se afla la Memorialul national de razboi din Ottawa, a declarat Ministrul canadian de Externe, John Baird.

\r\n\r\n

Ambasada SUA din Canada a fost inchisa

\r\n


\r\n

Ambasada americana la Ottawa, situata la cateva sute de metri de Parlament, a fost inchisa temporar, din cauza incidentelor armate produse miercuri, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Marie Harf, potrivit Mediafax.

\r\n\r\n

"Ambasada de la Ottawa a fost inchisa temporar, iar deplasarile personalului diplomatic au fost restrictionate", a declarat Harf. In acest context, armata americana a anuntat ca a consolidat masurile de securitate la cimitirul militar national din Arlington, in suburbia Washingtonului. Ambasada Rusiei la Ottawa, de asemenea, situata in apropiere de Parlamentul canadian, va ramane deschisa, potrivit unui oficial citat de RIA Novosti.

\r\n\r\n
Atac armat Ottawa
\r\n\r\n

"Ambasada a consolidat masurile de securitate, insa activitatea sa nu va fi afectata de aceste incidente. Nu intentionam sa inchidem temporar reprezentanta", a declarat diplomatul rus Kirill Kalinin.

\r\n\r\n

Barack Obama condamna "atacurile revoltatoare" care au vizat Canada

\r\n


\r\n

Obama a exprimat solidaritatea americanilor cu populatia din Canada, in cursul unei convorbiri telefonice cu premierul canadian Stephen Harper, a anuntat Casa Alb, potrivit AFP citata de Mediafax.

\r\n\r\n
atac armat ottawa
\r\n\r\n

Presedintele american a reafirmat "prietenia si alianta" care exista intre cele doua tari si a propus Canadei ajutor "pentru a raspunde acestor atacuri".

\r\n\r\n

UPDATE 22:57 Premierul Canadei califica atacurile armate din Ottawa drept "acte josnice"

\r\n\r\n

Premierul canadian Stephen Harper a condamnat miercuri atacurile armate comise la Ottawa, calificandu-le drept "josnice", potrivit unui purtator de presa, citat de AFP, relateaza Mediafax.

\r\n\r\n

Harper, care se afla la sediul Parlamentului in momentul atacurilor, s-a intalnit cu lideri ai opozitiei, care au fost, de asemenea, evacuati si transportati intr-o locatie sigura.

\r\n\r\n

"In cursul acestor intalniri, "premierul (...) a condamnat aceste acte josnice", a declarat purtatorul sau de cuvant, Carl Vallée, intr-un comunicat.

\r\n\r\n

UPDATE 21:30 Barack Obama a discutat cu Stephen Harper, dupa atacurile de la Ottawa

\r\n\r\n

"Presedintele Barack Obama a discutat cu premierul Stephen Harper", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe.

\r\n\r\n

Barbatul impuscat mortal de fortele de ordine dupa ce a deschis focul in sediul Parlamentului canadian purta "val islamic", au declarat oficiali ai politiei canadiene. 

\r\n\r\n

Guvernul Canadei sporise nivelul de alerta antiterorista inainte de atacurile de la Ottawa, dupa un incident islamist petrecut luni si soldat cu doi morti, relateaza BBC News online. Un militant islamist a atacat cu masina, luni, doi militari canadieni, omorandu-l pe unul dintre ei. Atacatorul a fost ucis in schimbul de focuri cu politia. Ca reactie, Canada a sporit nivelul de alerta terorista de la nivelul "scazut" la "mediu".

\r\n\r\n
atac armat ottawa
\r\n\r\n

Membri ai grupului terorist Stat Islamic au planuri privind comiterea de atacuri in Statele Unite si Canada, anunta Biroul Federal american de Investigatii (FBI), cerand autoritatilor sa ramana mobilizate, pe fondul atacurilor de la Ottawa. Potrivit FBI, serviciile secrete au interceptat de curand conversatii ale unor membri ai grupului terorist Stat Islamic care analizau posibilitatea comiterii unor atacuri la unitati militare din Statele Unite si Canada. FBI a cerut autoritatilor americane sa fie vigilente, precizand ca ofera asistenta serviciilor de securitate canadiene.

\r\n\r\n

Atacuri armate au fost semnalate in cel putin trei zone din Ottawa, miercuri dimineata, autoritatile cautand mai multi barbati inarmati.

\r\n\r\n
atac armat ottawa
\r\n\r\n

Potrivit CNN, persoane inarmate au deschis focul la Memorialul national de razboi, la sediul Parlamentului si in centrul comercial Rideau. Un militar a fost grav ranit in atacul de la Memorial, murind ulterior la spital.

\r\n\r\n

Un presupus atacator a murit in schimbul de focuri cu politia, la Parlament.

\r\n\r\n

Autoritatile cauta mai multi indivizi inarmati. Cel putin 20 de focuri de arma au fost trase, miercuri dimineata, in incinta Parlamentului Canadei.

\r\n\r\n

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Levant / Stat Islamic in Irak si Siria - SI/SIIL/SI) ocupa vaste regiuni din Irak si Siria, unde a instituit un "califat islamic". O coalitie internationala condusa de Statele Unite bombardeaza pozitii ale grupului terorist sunnit in Siria si Irak.

\r\n\r\n

Imagini cu o femeie care incearca sa salveze un soldat ranit, facandu-i respiratie gura la gura: 

\r\n\r\n
\r\n

Oh my RT@scottbix: Incredible: woman gives mouth-to-mouth to fallen soldier at War Memorial http://t.co/kotIdJX2o9 pic.twitter.com/LzH3T8uRDS

\r\n— Daniele Hamamdjian (@DHamamdjian) October 22, 2014
\r\n\r\n\r\n\r\n

',cover_thumb:'1558421.jpg',article_source:'Stirile Pro TV',article_source_url:'http://stirileprotv.ro',url_identifier:'focuri-de-arma-in-centrul-orasului-ottawa-si-in-fata-parlamentului',created_at:1413989220,published_at:1413989249,updated_at:1414069156,old:1,category_id:33,site_id:1,type:'video',published:null,promoted:null,views:3238,status:'published',programed_at:null,order_protv:2402579,order_perfecte:null,order_sg:null,order_ip:null,order_osp:null,order_gsd:null,order_isanatate:null,key:null,event:null,views_video:0,old_id:747431,procesed:1,'static':null,sources:null,live:null,box_id:null,url_identifier_extern:null,video_cover_imported:null,site:{site_id:1,name:'Pro TV',permaname:'proTv',link_desktop:'https://protv.md',link_mobi:null,logo:'2023/09/18/Logositeprotv-1601057615stycldm-1631566502xk3o1ql-1663572145lt2p8sq-16950602968hicpc7.png',home_fixed_positions:null,old_id:null,ad_standard:null,ad_intext:null,ad_billboard:null,order_column:'order_protv'},category:{category_id:33,name:'Internațional',parent_category_id:null,link:'international',position:0,published:'Y',site_id:1,is_mobi:'Y',is_desktop:'Y',order_mobi:11,order_desktop:16,color:'',old_id:null,ad_billboard:null,ad_intext:null,ad_standard:null},article_tags:[{article_tag_id:454876,article_id:747431,tag_id:45840,tag:{tag_id:45840,name:'parlament'}},{article_tag_id:454877,article_id:747431,tag_id:45992,tag:{tag_id:45992,name:'sua'}},{article_tag_id:454878,article_id:747431,tag_id:134231,tag:{tag_id:134231,name:'militar'}}]},title:'FILMUL atacurilor armate din capitala Canadei. Autoritatile l-au identificat pe cel care a impuscat mortal un militar',meta_title:'FILMUL atacurilor armate din capitala Canadei. Autoritatile l-au identificat pe cel care a impuscat mortal un militar',meta_description:'FILMUL atacurilor armate din capitala Canadei. Autoritatile l-au identificat pe cel care a impuscat mortal un militar',meta_image:'https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/700x/1558421.jpg',meta_section:'Internațional'}