Google+

Fostul presedinte georgian, Mihail Sakaasvili, a fortat intrarea in Ucraina, ajutat de sute de sustinatori. 16 graniceri, raniti in urma ciocnirilor - VIDEO

Fostul presedinte georgian, Mihail Sakaasvili, a fortat intrarea in Ucraina, ajutat de sute de sustinatori. 16 graniceri, raniti in urma ciocnirilor - VIDEO
Embed:

Fost presedinte al Georgiei si guvernator la Odessa, Mihail Saakashvili a fortat intrarea in Ucrainia, ajutat de sute de sustinatori. 16 graniceri au fost raniti, in urma ciocnirilor. In cele din urma, fostul guvernator a regiunii Odesa a acuzat Kievul de toate ce i s-a intamplat si a spus ca vamesii i-ar fi furat pasaportul ucrainean.

 

Incurajat de sute de sustinatori, in uniforme militare ucrainene, Mihail Saakashvili a trecut noaptea trecuta cu forta granita intre Polonia si Ucraina. Fiind in numar mai mic, granicerii nu au putut face fata situatiei. Ciocnirile au durat ore bune, iar 16 vamesi au fost raniti. 

 

Mihail SAAKASHVILI: ”Nu voi lăsa pe nimeni să tortureze demnitatea Ucrainei şi a ucrainenilor. Sunt mândru de voi şi voi fi până la sfârşitul vieţii mele. Mulţimesc, prieteni!” 

 

In grupul care l-a trecut frontiera s-au aflat si cateva militante FEMEN, dar si  fostul premier Iulia Timosenko. Azi, Saakashvili a declarat ca granicerii i-ar fi furat pasaportul ucrainean. 

 

Mihail SAAKASHVILI: “Mi-au furat paşaportul. La început, nu au vrut să-l ia, iar apoi au intrat în autobuz şi l-au furat.”
La polul opus, presedintel Ucrainei, Petro Porosenko spune ca a avut toate motivele sa-l lipseasca pe Saakashvili de cetatenie, iar acesta ar trebui sa se supuna deciziei luate de instanta. 

 

Petro POROSENKO, PRESEDINTE UCRAINEI: “Eu, în calitate de preşedinte, mă voi supune oricărei decizii a instanţei. Dacă cuiva nu îi place verdictul judecăţii din Ucraina, există Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.” 

 

Initial, Saakashvili a vrut sa vina cu trenul in Ucraina, dar a fost oprit intr-un oras polonez de granita, pentru ca politia de frontiera nu i-a permis sa-si continue calatoria, asa ca a mers cu autobuzul. Mihail Saakasvili, fost presedinte al Georgie, a devenit mai apoi cetatean ucrainean si chiar guvernator la Odessa.

 

Acum insa, este apatrid. Cetatenia ucraineana i-a fost retrasa de presedintele Petro Porosenko, deoarece ar fi indicat informatii false in chestionarul pentru obtinerea documentului. In acelasi timp insa, Saakasvili este cautat si de justitia georgiana, dar, sustine el, acuzatiile impotriva lui sunt motivate politic.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn