700 de politisti francezi il cauta in continuare pe teroristul care a deschis focul langa targul de Craciun din Strasbourg, ucigand trei oameni si ranind alti 14.

Publicat:13.12.2018, 18:25


Autoritatile au dat publicitatii o noua fotografie a suspectului, cerând ajutorul populatiei, pentru prinderea lui. Au anuntat inclusiv identitatea victimelor: un localnic de 60 de ani, un turist thailandez de 45 şi un imigrant afgan, care îşi ducea copiii la târg.


Chérif Chekatt, cu un cazier ticsit de zeci de condamnari în Franta, Germania si Elvetia, era cunoscut de autoritati drept o persoana care se radicalizase în închisoare.


Autoritatile i-au arestat parintii si fratii, dar lui nu i-au dat înca de urma, desi a fost mobilizat un dispozitiv de securitate masiv.


Europarlamentarul irlandez Martina Anderson era în centrul Strasbourgului în momentul atacului. Nu poate întelege cum a fost posibil ca individul sa scape.


Martina Anderson, europarlamentar: “Era haos în jurul nostru. Oamenii alergau în toate directiile. Târgul de Craciun era intzesat de forte de securitate. În zona patrulau politisti si soldati. Å¢inând seama de asta, e greu de înteles cum le-a scapat printre degete agresorul, care era unul singur.”


Jonathan este chelner într-un bar restaurant situat în prima linie a atacului.


Martor: ”Când am ieşit pe terasa am vazut un om zacând la pamânt. Am auzit mai multe focuri de arma, în serie. Atunci am fugit în interiorul restaurantului, am încuiat uşa şi le-am cerut clienţilor sa se stea întinşi pe podea.”


Printre clientii lui erau si rudele celui pe care îl vazuse zacând pe terasa.


Martor: “Erau în restaurantul nostru şi soţia lui, cu fiu lor. Ea se afla la toaleta în acel moment. Când a ieşit a trebuit sa-i spunem ca soţul ei a fost împuşcat.”


Audrey vizita tragul de Craciun, împreuna cu doua prietene din Marea Britanie, când a dat nas în nas cu teroristul.


Audrey: “A ieşit dintr-o cladire cu o arma în mâna, un pistol, avea braţul ridicat. S-a îndreptat catre un domn care mergea în faţa mea şi l-a împuşcat în cap. Barbatul a cazut la pamânt. Individul a mai tras o data asupra unei alte persoane, care, la fel, s-a prabuşit.”


Prietenele lui Audrey au fugit tipând înfricosate. Dar ea a ramas pe loc, incapabila sa se miste, la câtiva pasi de atacator.


Audrey: “S-a întors, eram faţa în faţa cu el... Dar a plecat de acolo. De ce nu m-a împuşcat? Nu ştiu, cred ca am avut un noroc de neînchipuit. Pentru ca toţi ţipau în jur, el a fugit... Într-o secunda, cred... Nu am cuvinte sa descriu acele clipe.”