Guvernul german a aprobat miercuri o propunere legislativa pentru a facilita venirea imigrantilor inalt calificati din afara Uniunii Europene, relateaza DPA, preluata de Agerpres.

Publicat:19.12.2018, 15:15

Decizia vine ca raspuns la apelurile companiilor care se confrunta cu o piata a muncii cu peste 800.000 de posturi calificate neacoperite.

Masura va facilita sederea strainilor bine integrati, care au locuri de munca si care în prezent detin numai permise de rezidenta temporara, cu conditia sa fi fost activi pe piata muncii de ceva timp.

În timp ce crestin-democratii (CDU) cancelarului Angela Merkel si aliatii lor din Bavaria, Uniunea Crestin Sociala (CSU), si-au dorit sa împiedice ca legislatia sa fie folosita de solicitantii de azil ale caror cereri au fost respinse pentru a-si asigura sederea permanenta, partenerii de coalitie, social-democratii (SPD), au sustinut puternic initiativa.

Observatorii spun ca cel mai probabil proiectul legislativ va fi modificat când va ajunge în parlament.Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel insista ca solicitantii de azil respinsi care nu reusesc sa ofere detalii despre adevarata lor origine nu ar trebui sa beneficieze.

Companiile germane încearca sa obtina o relaxare a legilor privind imigratia pentru a acoperi deficitul de forta de munca înalt calificata.

Conform cifrelor oficiale, somajul a fost în noiembrie de 4,8%, un minim istoric, în timp ce numarul posturilor neacoperite a fost de 807.000.Conform unui sondaj recent, doua treimi dintre companiile medii din Germania intentioneaza sa faca angajari în anii care vin.