Regizorul neo zeelandez, Peter Jackson, premiat cu Oscar pentru Stapanul Inelelor, revine in atentia cinefililor cu un film 3D despre Primul Razboi Mondial realizat in mare parte din imagini de arhiva restaurate, relateaza BBC.

Publicat:11.10.2018, 14:48

Filmul They Shall Not Grow Old combina interviuri originale cu soldati care au luptat pe front cu imagini de arhiva care au fost aduse la viata adaugându-le culoare si sunet. 

They Shall Not Grow Old ajunge în cinema în Marea Britanie pe 16 octombrie si marcheaza centenarul Primului Razboi Mondial.

Realizatorul “The Lord Of The Rings” si “The Hobbit”, distins cu trei premii Oscar, a creat acest film în 3D, restaurând înregistrari vechi de un secol din vastele arhive ale Muzeului Imperial al Razboiului din Londra cu ajutorul unor tehnici moderne de productie care vor permite prezentarea unor detalii nemaivazute pâna acum.

“Am dorit sa patrund în negura timpului si sa îi scot de acolo pe acesti oameni în lumea moderna pentru a-si recâstiga înca o data umanitatea, pentru a nu fi vazuti doar ca niste personaje de tipul Charlie Chaplin din arhiva de înregistrari de epoca”, a declarat Jackson.

Regizorul a explicat ca a utilizat “puterea computerului pentru sterge limitarile tehnice” ale acestor înregistrari vechi si a adaugat ca acum putem “vedea si auzi Marele Razboi asa cum l-au trait ei”.

Imaginile sunt acompaniate de vocile veteranilor de razboi.

Tricia Tuttle, director artistic al BFI London Film Festival, este de parere ca filmul lui Jackson ajuta la o mai buna întelegere a vietii oamenilor aflati front. “O suta de ani dupa Primul Razboi Mondial cunoastem multe despre groaznicul impact al acestui conflict asupra soldatilor, în special amploarea brutala a victimelor care a decimat generatii, însa filmul lui Peter ofera o noua posibilitate de întelegere a experientei traita de oameni pe front”, a spus ea.

“Pe baza înregistrarilor audio originale si a imaginilor în miscare arhivate, el le ofera ocazia soldatilor sa îsi spuna povestile. Munca depusa de echipa lui la materiale, adaugându-le culoare si transformându-le în 3D, este migaloasa si frumoasa. Îi face pe acesti oameni de acum o suta de ani sa para atât de vii si ofera ciudata senzatie ca imaginile au fost filmate recent”, a adaugat Tuttle.