Cel putin 12 oameni si-au pierdut viata din cauza uraganului Michael, al treilea cel mai puternic care a lovit vreodata teritoriul continental al Americii.

Publicat:13.10.2018, 09:11

Sunt distrugeri uriase si mare parte din coasta de nord-vest a Floridei a fost redusa la ruine. Peste un milion de oameni nu au electricitate. Michael a mai slabit în intensitate, dar tot a adus ploi abundente si inundatii în Carolina de Nord.

Mexico Beach, primul oras de coasta maturat de uraganul Michael. Case întregi par sa fi fost pur si simplu aruncate de vânt în mijlocul strazii. Doar acoperisurile se mai disting din mormanele de resturi. Cu cât înaintezi spre ocean, cu atât mai mari sunt distrugerile.

Tocmai am survolat Mexico Beach si nu mai exista. E sters de pe fata pamântului si e îngrozitor de privit. N-am vazut niciodata asa ceva”, a transmis Brooke Baldwin, corespondent CNN.

Cele mai multe dintre casele din Florida nu sunt facute sa reziste unui uragan mai mare de categoria trei, în timp ce Michael se apropia de cinci, maximul posibil, când a ajuns pe tarm, lovind cu 250 de kilometri pe ora si valuri de aproape trei metri.

Aflat mai la vest de Mexico Beach, Panama City a suferit distrugeri aproape la fel de mari.

Uraganul Michael arata de parca mii de tornade au ridicat aceste cladiri. Sunt cladiri care au fost facute bucati. Metal smuls si rasucit în jurul stâlpilor care apoi au fost pusi la pamânt, linii de tensiune cazute pe strazi în tot orasul”, a transmis Dianne Gallagher, corespondet CNN.

Un marfar cu zeci de vagoane a fost rasturnat de pe sine, dupa cum se vede în câteva imagini filmate dintr-o drona.

Ordine de evacuare au fost în vigoare pentru toate orasele de coasta precum acesta, dar nu toti localnicii le-au ascultat.

Evaluarea pagubelor abia a început, iar multe localitati sunt înca izolate.