Google+

Imagini uimitoare, surprinse pe Transfagarasan. O femeie cu un copil in brate, filmata in timp ce hranea doi pui de urs

Imagini incredibile surprinse pe Transfagarasan. O femeie cu un copil in brate, filmata in timp ce hranea doi pui de urs

 

Incurajata de pe margine, de sot probabil, femeia le arunca salbaticiunilor resturi si ignora complet pericolul la care se expune, cu tot cu copil. Specialistii avertizeaza ca aceasta asa-zisa distractie a turistilor este foarte periculoasa. Iar ursii ajuns sa isi schimbe total comportamentul: se obisnuiesc cu oamenii si nu mai pot fi speriati de nimic. In weekend, un astfel de urs a fost impuscat langa Brasov.

 

Imaginile surprinse pe Transfagarasan redau o realitate periculoasa: oamenii pot deveni oricand victime, iar ursii isi schimba treptat comportamentul.

 

Distractia de a hrani ursii care apar la drum schimba obiceiurile salbaticiunilor: in loc sa umble pe munte dupa mancare, animalele coboara acolo unde stiu ca o gasesc fara niciun efort. Asa devin ursi habituati - adica invatati cu oamenii, masinile, civilizatia in general.

 

Ursul habituat ramane insa la fel de periculos si feroce. Poate ataca oricand, fara un motiv special.

 

"Dumneavoastra ii dati paine eu ii dau pepene sau carne, cand va veni a treia persoana si ii va oferi paine el probabil ca va prefera pepenele sau carnea si nu intelege ca persoana respectiva nu are si poate sa devina agresiv in incercarea de a obtine acel fel de mancare, si poate sa mearga agresivitatea pana la formele extreme", avertizeaza salvamontistul Ion Sanduloiu.

 

Specialistii spun ca prezenta puilor de urs in zonele frecventate de oameni este cu atat mai periculoasa cu cat mama lor poate aparea oricand si este stiut ca femelele sunt deosebit de violente cand trebuie sa isi apere puii.

 

Cat de periculosi sunt ursii invatati cu omul se vede clar din statistica ultimelor incidente sangeroase. Numai in Brasov si Busteni, in ultimele 2 luni, au fost 6 atacuri soldate cu 5 raniti. Vorbim de turisti aflati in cort sau excursionisti plecati in plimbare prin padure. Ursii, la randul lor, sunt victimele oamenilor neglijenti care lasa resturi in padure, sau a inconstientilor care hranesc animalele pentru amuzamentul personal.

 

Legea vanatorii interzice hranirea complementara a vanatului, dar nu prevede o sanctiune pentru cei care incalca interdictia. In plus, nici autoritatile din zonele montane nu fac mare lucru pentru a preintampina atacurile: nu strang gunoiul si nu dau amenzi celor care lasa resturi la intamplare.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn