In asa-zisele republici separatiste Donetk si Lugansk, din estul Ucrainei s-au ales presedintii si deputatii in legislativele locale. Invingatori au iesit actualii lideri, insa rezultatele nu sunt recunoscute de Kiev si occident. Presedintele Petro Porosenko spune ca fara implicarea Moscovei, scrutinul nu putea avea loc. Kremlinul inca nu a reactionat.

Publicat:12.11.2018, 14:41

La scrutinul de ieri au fost alesi presedintii si deputatii din asa-zisele republici autoproclamate Donetk si Lugansk, din estul Ucrainei. Presa straina scrie ca alegerile au fost tinute sub supravegherea militarilor, cu cagule si arme Kalasnikov, iar cei care au votat ar fi fost recompensati cu bilete de loterie sau cartele de reincarcare a telefoanelor mobile.

Intr-o localitate din Donetk, oamenii au fost intampinati cu muzica si placinte.Iar unii au dansat.

Fara surprize, "comisiile electorale" ale celor doua teritorii au afirmat ca actualii lideri interimari, Denis Pusilin, un fost negociator cu Kievul in varsta de 37 de ani, la Donetk si Leonid Pasecinik, la Lugansk conduc detasat, cu 57 la suta si respectiv 70 la suta din voturi.

“Totul decurge in limitele legii. Prezenta la urne este satisfacatoare.”

“Inca din copilarie, alegerile pentru mine erau asociate cu sarbatoarea. Si azi eu simt aceeasi sarbatoare.”

 Kievul si occidentul au criticat organizarea alegerilor, despre care spun ca nu puteau avea loc fara implicarea Moscovei. Presedintele ucrainean, Petro Porosenko i-a chemat pe locuitorii din teritoriile ocupate de separatisti sa boicoteze scrutinul.

 Petro POROSENKO, PRESEDINTELE UCRAINEI:“Ucrainenii care locuiesc pe teritoriul ocupat, nu va dati votul, nu luati parte la alegeri false. Rusia face acest pas doar pentru a alege niste marionete stabilite din timp.”

 Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit in 2014, cand Kievul a pierdut controlul asupra regiunilor Donetk si Lugansk. Dupa semnarea acordurilor de pace de la Minsk, violentele au mai scazut din intensitatea, dar confruntari oricum au loc periodic. Peste zece mii de oameni au murit pana acum.