Google+

Inaugurarea ambasadei americane la Ierusalim: Ivanka Trump, prezenta la ceremonie

Ambasada Statelor Unite din Ierusalim a fost inaugurata luni, in prezenta unei ample delegatii americane, inclusiv fiica presedintelui Trump si secretarul Trezoreriei.Ceremonia fiind organizată de partea americană, nu au fost invitate şi delegaţiile statelor care au participat duminică seara la recepţia oferită de Ministerul israelian de Externe.


Înaintea inaugurării, protestele palestinienilor din Fâşia Gaza au degenerat în confruntări violente cu armata israeliană. Cel puţin 52 de palestinieni au fost ucişi.


Deloc întâmplător, Statele Unite şi-au inaugurat ambasada exact la împlinirea a 70 de ani de când David ben Gurion proclama statul Israel, în urma votului Naţiunilor Unite prin care Palestina britanică era împărţită între evrei şi arabi.


În 1948, dar şi în următoarele 2 decenii, Ierusalimul a fost un oraş divizat intre Israel şi Iordania. În acest timp, evreii n-au avut acces în partea estică a oraşului, unde se afla şi locurile lor sfinte, inclusiv Zidul Plângerii.

 

Asta până în 1967, când - în urma războiului de 6 zile - israelienii au cucerit Ierusalimul de Est şi Cisiordania.

 

Majoritatea statelor lumii au ales să-şi stabilească ori să-şi mute ambasadele în Tel Aviv, întrucât Ierusalimul de Est urma să fie capitala unui viitor stat palestinian.

 

În 1995, Congresul american a votat o lege privind mutarea ambasadei în Ierusalim. De atunci însă, toţi preşedinţii americani au amânat mutarea efectivă la fiecare 6 luni, pentru a favoriza procesul de pace. Însă chiar şi aşa, negocierile n-au dat rezultatele scontate, iar de ani de zile sunt cu totul îngheţate.

 

Situaţia s-a schimbat, în decembrie 2017, dintr-o trăsătură de stilou din partea lui Donald Trump. După ce iniţial s-a vorbit de o construcţie nouă, până la urmă s-a decis transformarea consulatului în ambasadă.

 

Oren Liebermann, CNN Correspondent: “Locul în sine are implicaţii politice incredibile. Clădirea este foarte apropiată de aşa-numita linie verde care desparte Ierusalimul de Vest de Ierusalimul de Est, fiind însă situată efectiv în Ierusalimul de Vest.”

 

 Recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului de către Statele Unite i-a înfuriat pe palestinieni. Aşa cum era de aşteptat, luni au avut loc ciocniri violente la graniţa Faşiei Gaza cu Israelul.

 

40 de mii de palestinieni, între care şi numeroşi militanţi Hamas, au încercat să forţeze gardul de securitate. Armata israeliană a ripostat pentru a bloca asaltul.


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn