Google+

Incendii in Grecia: 80 de morti si 187 de raniti. O localitate de vacanta a fost stearsa de pe harta: ”Sunt oameni morti pe strazi. Unii au sarit de pe stanci in mare, cu copii in brate". Detalii si imagini care pot afecta emotional

Incendii in Grecia: 80 de morti si 187 de raniti. O localitate de vacanta a fost stearsa de pe harta: ”Sunt oameni morti pe strazi. Unii au sarit de pe stanci in mare, cu copii in brate". Detalii si imagini care pot afecta emotional
Embed:

Premierul Greciei a decretat trei zile de doliu national dupa incendiile devastatoare care au afectat cateva localitati din apropiere de Atena.

 

Mati, un sătuc de vacanţă aflat la 30 de kilometri de centrul Atenei, a fost pur şi simplu şters de pe hartă dupa infernul declanşat luni după-amiază.

 

Flăcările s-au împrăştiat ca niste fulgere, favorizate de vegetaţia uscată şi de buteliile de gaz din casele de vacanţă.

 

Când s-au văzut înconjuraţi de vâlvătăi, sute de localnici şi turişti au fugit pe plaja. Unii şi-au cărat în spate părinţii bătrâni neputincioşi.

 

Aşa se face că au murit cel puţin 80 de persoane, între care zeci de copii. România a trimis în această dimineaţă două aeronave în ajutorul grecilor. Printre victime NU se număra cetăţeni români.

 

DESFĂŞURAREA EVINEMENTELOR:

 

UPDATE 18.20 Ministerul Afacerilor Interne, prin IGSU, a notificat partenerii europeni asupra disponibilităţii de sprijinire a autorităţilor elene în contextul incendiilor devastatoare din Grecia din ultimele zile.

 

“Instituţional îi vom ajuta cu tot ce este nevoie, fiind deja activat Mecanismul de protecţie civilă al UE. Ministerul Afacerilor Interne, România, prin IGSU - Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, România - în calitate de Punct naţional de contact - a notificat partenerii europeni asupra disponibilităţii de sprijin. Suntem alături de ei cu toată fiinţa, ne rugăm pentru colegii noştri eleni şi pentru toţi cei care au de suferit din cauza acestei tragedii de proporţii”, a scris ministrul de Interne, Carmen Dan, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

 

Ea le transmite condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică celor răniţi, scrie Agerpres.

 

 

UPDATE 17.30 Imediat după producerea catastrofei, UE, la cererea Greciei a activat planul de urgenţă pentru protecţia civilă. Aşa se face că România a fost printre primele state care au intervenit alături de ţări precum Spania, Italia, Bulgaria, iar numărul ţărilor care vor ajuta autorităţile elene va creşte de la o oră la alta.

 

Nu mai puţin de 20 de militari români vor fi implicaţi în aceste acţiuni. Încă de marţi, autorităţile române au anunţat că MApN a pus la dispoziţia Greciei resursele de care dispune pentru a face faţă acestei tragedii.


UPDATE 15.34 Bilanţul victimelor a fost actualizat la 80, potrivit The Guardian şi Reuters.


UPDATE13.30 Mecanismele de stat luate prin surprindere şi lipsa unui plan pentru situaţii de urgenţă sunt indicate în presa elena drept principalele cauze ale tragediei de la Mati. Asta în timp ce responsabili guvernamentali, inclusiv premierul Tsipras, vorbesc despre focuri pornite deliberat, din cauza unor interese imobiliare. Însă, pompieri cu experienţa recunosc că, mobilizarea masivă - în oameni şi echipamente - pentru stingerea incendiul izbucnit iniţial în Kineta, în vestul Aticii, a lăsat complet descoperită situaţia din Mati. Prin urmare, răspunsul a fost întârziat în mod fatal în noul focar din estul Atticii.


UPDATE 12:30 Un bilanţ actualizat ridică numărul deceselor din Grecia la 79 relatează AFP


UPDATE 11:10 Un primar din zonă a declarat pentru BBC NEWS că numărul persoanelor decedate este de 77. Autorităţile elene caută zeci de persoane care încă sunt dispărute.

 


UPDATE 7:00 Bilanţul a ajuns la 74 de morţi şi 187 de răniţi, dar riscă să mai crească. Autorităţile spun că 15 incendii s-au declanşat simultan pe trei fronturi diferite.

 

O anchetă penală a fost deschisă asupra cauzelor izbucnirii focului, după ce a apărut ipoteza că unele ar fi putut fi declanşate de hoţi care jefuiau case de vacanţă nelocuite.

 

Mati, un sătuc de vacanţă aflat la 30 de kilometri de centrul Atenei, a fost pur şi simplu şters de pe hartă de incendiul care s-a declanşat luni după-amiază.

 

Flăcările s-au împrăştiat ca fulgerul, favorizate de vegetaţia uscată şi de buteliile de gaz din casele de vacanţă. Când s-au văzut înconjuraţi, pentru sute de localnici şi turişti, scăparea a fost plaja.

 

 

 

 

Localnic: “Totul s-a întâmplat foarte repede. Sunt oameni morţi pe străzi, în curţi şi în maşini, pentru că nu şi-au dat seama ce se întâmplă. Cine dormea a murit în casă.”


Deşi uşuraţi că sunt în viaţă, supravieţuitorii sunt bântuiţi de ceea ce au văzut.

 

 

Localnic:“Ne-am băgat în apă să ne salvăm. Totul ardea, nu mai rămăsese nimic. O fată a căzut de pe o stâncă şi a murit. Eram toţi în mare şi simţeam căldura venind spre noi. Parcă era lavă.”

 

 

Localnic: “Ce mă frământă cel mai tare şi îmi împietreşte inima este că am văzut oameni înecându-se lângă mine fără să-i pot ajuta. Asta a fost tragedia.”


Străzile micii aşezări s-au aglomerat rapid, unele fiind blocate de flăcări, şi mulţi au fost prinşi în capcană.

 

Salvator: “Din păcate, maşinile nu aveau unde să se ducă. Era un copil ars aici, un bătrân mai acolo care încă trăia, dar n-a supravieţuit. Doi acolo şi încă patru acolo.”

 

Zeci de oameni şi-au abandonat maşinile şi au încercat să ajungă pe jos pe plajă, sărind garduri şi traversând curţi. E ceea ce au încercat să facă şi 26 de oameni găsiţi toţi într-o curte. Proprietarul casei reuşise să se salveze mai devreme, împreună cu alt grup de necunoscuţi blocaţi pe drum în maşini.

 

Lolcalnic: “Le-am deschis poarta şi pe asta de la stadă, dar şi pe cea spre mare, şi ne-am dus pe plajă. Din câte înţeleg, alţi 26 de oameni au venit prea târziu şi au ars ori s-au asfixiat în curtea mea. N-au reuşit să găsească ieşirea spre mare.”

 

 

Un bărbat din grupul salvat: ”Cu mine mai alergau 25 de oameni către mare, de la copii mici care plângeau până la batrani.

 

Unii au sărit direct pe stânci, şi-au rupt picioarele şi nu s-au mai putut mişca. Am stat 5 ore în mare.”

 

 

Pe lângă lista crescândă a morţilor, sunt şi mulţi dispăruţi, oameni pe care cei dragi îi caută printre ruinele fumegânde ale caselor şi pe străzile pline de maşini carbonizate. Apelurile curg la o linie telefonică special înfiinţată pentru semnalarea celor dispăruţi, iar reţelele de socializare sunt pline de fotografii ale celor care familiile lor nu ştiu nimic.

 

Pe Instagram-ul ProTv Chisinau gasiti imaginile momentului din Moldova, dar si din lume!


Citeste mai multe despre: ,
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn