Premierul Greciei a decretat trei zile de doliu national dupa incendiile devastatoare care au afectat cateva localitati din apropiere de Atena.

Ultimul update: 25.07.2018, 19:09 Publicat:25.07.2018, 04:56

Mati, un satuc de vacanta aflat la 30 de kilometri de centrul Atenei, a fost pur si simplu sters de pe harta dupa infernul declansat luni dupa-amiaza.

Flacarile s-au împrastiat ca niste fulgere, favorizate de vegetatia uscata si de buteliile de gaz din casele de vacanta.

Când s-au vazut înconjurati de vâlvatai, sute de localnici si turisti au fugit pe plaja. Unii si-au carat în spate parintii batrâni neputinciosi.

Asa se face ca au murit cel putin 80 de persoane, între care zeci de copii. România a trimis în aceasta dimineata doua aeronave în ajutorul grecilor. Printre victime NU se numara cetateni români.

DESFÄ‚SURAREA EVINEMENTELOR:

UPDATE 18.20 Ministerul Afacerilor Interne, prin IGSU, a notificat partenerii europeni asupra disponibilitatii de sprijinire a autoritatilor elene în contextul incendiilor devastatoare din Grecia din ultimele zile.

“Institutional îi vom ajuta cu tot ce este nevoie, fiind deja activat Mecanismul de protectie civila al UE. Ministerul Afacerilor Interne, România, prin IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, România - în calitate de Punct national de contact - a notificat partenerii europeni asupra disponibilitatii de sprijin. Suntem alaturi de ei cu toata fiinta, ne rugam pentru colegii nostri eleni si pentru toti cei care au de suferit din cauza acestei tragedii de proportii”, a scris ministrul de Interne, Carmen Dan, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Ea le transmite condoleante familiilor îndoliate si însanatosire grabnica celor raniti, scrie Agerpres.

UPDATE 17.30 Imediat dupa producerea catastrofei, UE, la cererea Greciei a activat planul de urgenta pentru protectia civila. Asa se face ca România a fost printre primele state care au intervenit alaturi de tari precum Spania, Italia, Bulgaria, iar numarul tarilor care vor ajuta autoritatile elene va creste de la o ora la alta.

Nu mai putin de 20 de militari români vor fi implicati în aceste actiuni. Înca de marti, autoritatile române au anuntat ca MApN a pus la dispozitia Greciei resursele de care dispune pentru a face fata acestei tragedii.


UPDATE 15.34 Bilantul victimelor a fost actualizat la 80, potrivit The Guardian si Reuters.


UPDATE13.30 Mecanismele de stat luate prin surprindere si lipsa unui plan pentru situatii de urgenta sunt indicate în presa elena drept principalele cauze ale tragediei de la Mati. Asta în timp ce responsabili guvernamentali, inclusiv premierul Tsipras, vorbesc despre focuri pornite deliberat, din cauza unor interese imobiliare. Însa, pompieri cu experienta recunosc ca, mobilizarea masiva - în oameni si echipamente - pentru stingerea incendiul izbucnit initial în Kineta, în vestul Aticii, a lasat complet descoperita situatia din Mati. Prin urmare, raspunsul a fost întârziat în mod fatal în noul focar din estul Atticii.


UPDATE 12:30 Un bilant actualizat ridica numarul deceselor din Grecia la 79 relateaza AFP


UPDATE 11:10 Un primar din zona a declarat pentru BBC NEWS ca numarul persoanelor decedate este de 77. Autoritatile elene cauta zeci de persoane care înca sunt disparute.


UPDATE 7:00 Bilantul a ajuns la 74 de morti si 187 de raniti, dar risca sa mai creasca. Autoritatile spun ca 15 incendii s-au declansat simultan pe trei fronturi diferite.

O ancheta penala a fost deschisa asupra cauzelor izbucnirii focului, dupa ce a aparut ipoteza ca unele ar fi putut fi declansate de hoti care jefuiau case de vacanta nelocuite.

Mati, un satuc de vacanta aflat la 30 de kilometri de centrul Atenei, a fost pur si simplu sters de pe harta de incendiul care s-a declansat luni dupa-amiaza.

Flacarile s-au împrastiat ca fulgerul, favorizate de vegetatia uscata si de buteliile de gaz din casele de vacanta. Când s-au vazut înconjurati, pentru sute de localnici si turisti, scaparea a fost plaja.

 

Localnic: “Totul s-a întâmplat foarte repede. Sunt oameni morti pe strazi, în curti si în masini, pentru ca nu si-au dat seama ce se întâmpla. Cine dormea a murit în casa.”


Desi usurati ca sunt în viata, supravietuitorii sunt bântuiti de ceea ce au vazut.

Localnic:“Ne-am bagat în apa sa ne salvam. Totul ardea, nu mai ramasese nimic. O fata a cazut de pe o stânca si a murit. Eram toti în mare si simteam caldura venind spre noi. Parca era lava.”

Localnic: “Ce ma framânta cel mai tare si îmi împietreste inima este ca am vazut oameni înecându-se lânga mine fara sa-i pot ajuta. Asta a fost tragedia.”


Strazile micii asezari s-au aglomerat rapid, unele fiind blocate de flacari, si multi au fost prinsi în capcana.

Salvator: “Din pacate, masinile nu aveau unde sa se duca. Era un copil ars aici, un batrân mai acolo care înca traia, dar n-a supravietuit. Doi acolo si înca patru acolo.”

 

Zeci de oameni si-au abandonat masinile si au încercat sa ajunga pe jos pe plaja, sarind garduri si traversând curti. E ceea ce au încercat sa faca si 26 de oameni gasiti toti într-o curte. Proprietarul casei reusise sa se salveze mai devreme, împreuna cu alt grup de necunoscuti blocati pe drum în masini.

Lolcalnic: “Le-am deschis poarta si pe asta de la stada, dar si pe cea spre mare, si ne-am dus pe plaja. Din câte înteleg, alti 26 de oameni au venit prea târziu si au ars ori s-au asfixiat în curtea mea. N-au reusit sa gaseasca iesirea spre mare.”

 

Un barbat din grupul salvat: ”Cu mine mai alergau 25 de oameni catre mare, de la copii mici care plângeau pâna la batrani.

Unii au sarit direct pe stânci, si-au rupt picioarele si nu s-au mai putut misca. Am stat 5 ore în mare.”

Pe lânga lista crescânda a mortilor, sunt si multi disparuti, oameni pe care cei dragi îi cauta printre ruinele fumegânde ale caselor si pe strazile pline de masini carbonizate. Apelurile curg la o linie telefonica special înfiintata pentru semnalarea celor disparuti, iar retelele de socializare sunt pline de fotografii ale celor care familiile lor nu stiu nimic.

Pe Instagram-ul ProTv Chisinau gasiti imaginile momentului din Moldova, dar si din lume!