Google+

Indonezia, lovita de 3 tsunami, dupa cutremurul devastator din septembrie

Trei tsunami de pana la 11,3 metri inaltime au lovit insula Sulawesi dupa seismul puternic produs la 28 septembrie si au patruns pe uscat pana la o distanta de 468,8 metri, a relatat miercuri un cotidian din Indonezia, citat de Kyodo.

 

Primul tsunami, care a lovit în special capitala provinciei Central Sulawesi, Palu, şi oraşul Donggala situat în apropiere, a ajuns la aceste localităţi într-un interval cuprins între un minut şi două minute după seismul cu magnitudinea 7,5 produs în cursul serii, a explicat Sugeng Pribadi, director adjunct în cadrul departamentului pentru gestionarea cutremurelor al Agenţiei de meteorologie, climatologie şi geofizică, potrivit Agerpres.

 

Cel de-al doilea tsunami, care s-a produs la cinci minute după cutremur, s-a retras înainte de a atinge zona de coastă, în timp ce al treilea val, cel mai înalt, a lovit la zece minute după seism, a spus reprezentantul instituţiei cu sediul în Jakarta.

 

Potrivit lui Sugeng, deşi epicentrul cutremurului a fost mai aproape de Donggala, cel mai devastator tsunami a afectat Palu. ″Tsunami-urile nu sunt declanşate numai de seisme, ci şi de alunecările de teren submarine″⁣, a explicat el. 

 

″Contracţia solului marin a tras în jos complexe de locuinţe şi pieţe aflate în zonele de coastă″⁣, a adăugat specialistul în urma unei analize efectuată între 30 septembrie şi 6 octombrie.

 

Bilanţul în urma cutremurului devastator a ajuns la 2.045 de morţi, a indicat miercuri Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor (BNPB), cu o zi înainte de suspendarea operaţiunilor de căutare şi salvare a victimelor.

 

Bilanţul anterior indica 2.037 de persoane decedate.

 

Dezastrul natural a provocat lichefierea pământului, fenomen ce a afectat aproximativ 430 de hectare de teren din Palu şi a înghiţit circa 4.000 de case, potrivit autorităţilor indoneziene.

 

Jono Oge, unul dintre cele trei districte din Palu distruse de lichefierea pământului, s-a deplasat din zona în care se afla iniţial, iar solul instabil şi foarte umed a îngreunat eforturile de căutare şi salvare.

 

Potrivit purtătorului de cuvânt al BNPB, Sutopo Nugroho, valoarea pagubelor estimate în urma dezastrului s-ar ridica la echivalentul a 657 milioane de dolari.

 

Un nou cutremur cu magnitudinea 5,2 a fost resimţit marţi în Palu, oraşul indonezian devastat de seismul şi valul tsunami de luna trecută, provocând panică fără a fi însă înregistrate pagube.

 

Indonezia este situată în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune cunoscută pentru cutremurele şi erupţiile vulcanice frecvente.

 

Câteva seisme care au avut loc în luna august au ucis peste 550 de persoane aflate pe insula turistică Lombok. Circa 230.000 de persoane din zeci de ţări şi-au pierdut viaţa după un seism cu magnitudinea de 9,1 produs la 26 decembrie 2004 în largul insulei Sumatra, urmat de un tsunami devastator.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn