Google+

ISS, in pericol. Ce se intampla cu cei trei astronauti aflati deja in spatiu

Statia Spatiala Internationala a ramas - pana la noi dispozitii - fara “taxiuri” dupa incidentul de joi cand astronautul american Nick Hague si cosmonautul rus Aleksei Ovcinin au efectuat o aterizare de urgenta in Kazahstan.

 

Roscosmos, agenţia spaţială rusă, a decis suspendarea  curselor cu oameni la bord către ISS după lansarea eşuată a capsulei Soyuz ce trebuia să transporte un echipaj de doi membri pe avanpostul orbital.

 

În aceste condiţii Staţia Spaţială Internaţională ar putea fi lăsată fără astronauţi la bord, a declarat un responsabil al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos. Misiunea actualului echipaj aflat la bordul ISS ar putea fi prelungită ″cu câteva zile″⁣, a mai anunţat acesta, potrivit TASS.

 

Potrivit Directorului Agenţiei Spaţiale Ruse, Dmitri Rogozin, cosmonautul rus Aleksei Ovcinin şi astronautul american Nick Hague, care au supravieţuit lansării eşuate vor reveni în spaţiu în primăvara lui 2019.

 

 

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a rămas - până la noi dispoziţii - fără “taxiuri” care pot să transporte astronauţi spre avanpostul orbital. Rachetele şi capsulele Soiuz, care au devenit transportatorul exclusiv al tuturor astronauţilor de pe Terra către ISS începând din 2011, vor rămâne la sol până la finalizarea anchetei demarate.

 

După retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, NASA cumpără cu costuri foarte mari locuri la bordul capsulelor ruseşti Soyuz, cu mai multe luni în avans, pentru a trimite astronauţi americani pe ISS.

 

 

Este încă devreme să spunem cât de mult vor fi afectaţi de eşecul lansării de joi cei trei astronauti care se află în prezent pe Staţia Spaţială Internaţională: este vorba de astronautul NASA, Serena Auñón-Chancellor, cosmonautul rus Serghei Prokopiev şi astronautul ESA Alexander Gerst.

 

În mod normal, un echipaj nu mai mare de 3 persoane se întoarce după ce a predat comanda unui alt echipaj, astfel că în ultimii 20 de ani Staţia Spaţială Internaţională nu a rămas fără oameni niciodată.
Cei trei membri erau programaţi să se întoarcă în luna decembrie pe pământ. De obicei, fiecare echipaj se întoarce cu capsula în care a urcat. Capsula Soyuz, MS-09, cu care au ajuns în spaţiu pe 8 iunie este andocată la Staţia Spaţială Internaţională, însă aceste capsule Soyuz au o durată de viaţă, adică pot rămâne pe orbită 200 de zile.
Asta înseamnă că trebuie să revină pe pământ până la finalul lui decembrie sau cel târziu în ianuarie 2019.

 

Încă nu se ştie cu siguranţă dacă misiunea lor va fi prelungită şi prin urmare dacă  întoarcerea programată în decembrie va mai avea loc atunci, scrie space.com. Trebuie precizat că însă că încărcături cu provizii pot fi trimise către ISS.

 

NASA este depedentă de rachetele Soyuz pentru transportul de oameni pe ISS şi înapoi după ce programul american a fost închis în 2011, cu toate acestea SpaceX şi Boeing au plănuit ambele teste cu rachete cu oameni la bord în 2019. Va mai dura însă până ce NASA va putea trimite singură oameni în spaţiu.

 

Şi China are un program spaţial însă rachetele cu echipaj uman, asemănătoare celor ruseşti, ar putea fi operaţionale din 2020. Până ca aceste opţiuni să devină certitudini, Staţia Spaţială Internaţională are un viitor nesigur. Nu se ştie dacă aceasta ar putea supravieţui fără echipaj uman deoarece astronauţii aflaţi la bord execută des lucrări de mentenanţă şi reparaţii iar în lipsa lor s-au putea produce incidente chiar catastrofale la bord.

 

 

Astronautul Alexander Gerst a surprins în imagini, de pe Staţia Spaţială, racheta Soyuz în momentul în care s-a defectat joi.  ”Mă bucur că prietenii noştri sunt bine” a scris el pe Twitter unde a postat imaginile.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn