Google+

Jumatate de milion de dolari pentru un tablou scos la licitatie la New York. Autorul picturii este... un robot - VIDEO

Jumatate de milion de dolari pentru un tablou scos la licitatie la New York. Autorul picturii este... un robot - VIDEO
Embed:

Un tablou pictat de un computer cu inteligenta artificiala a fost vandut la licitatie cu aproape jumatate de milion de dolari. Pretul, pentru prima lucrare de acest gen vanduta vreodata, a depasit de zeci de ori estimarile initiale. Robotul a invatat sa picteze dupa ce a studiat 15 mii de opere de arta pictate pana in secolul 20.

 

A fost pentru prima data cand autorul unui tablou scos la licitatie s-a dovedit a fi un robot. Pretul operei de arta a fost initial stabilit la zece mii de dolari. Nimeni nu s-a asteptat, insa, ca acesta sa fie depasit de 43 de ori, astfel ca la licitatia de la New York, pentru panza numite “Portretul lui Edmond Belamy” s-a platit o suma de 430 de mii de dolari.

 

Pictura se deosebeste si prin semnatura autorului, care consta dintr-o ecuatie facuta de programul cu inteligenta artificiala.

 

Richard LLOYD, MEMBRU AL CASEI DE LICITATII:Abordezi lucrarea presupunand ca e ca toate celelalte pe care le-ai vazut. Apoi, cand vezi semnatura, cand vezi ca a fost creat de un program de inteligenta artificiala, cred este un soc.”

 

 Ideea de a pune inteligenta artificiala in slujba artei apartine unei trupe de francezi numita Obvious. Portretul vandut la licitatie a fost realizat cu cerneala si panza, iar algoritmul cu inteligenta artificiala a avut la dispozitie o baza de date de 15.000 de portrete pictate intre secolele al XIV-lea si al XX-lea. Studiindu-le, programul a invatat, practic, sa faca un portret.

 

Gauthier VERNIER, ARTIST:Cred ca isi are propriul loc in lumea artistica, pentru ca incearca sa copieze ce ar face orice artist: incearca sa creeze pe baza a ceea ce stie.”

 

 Tabloul vandut este unul dintr-o serie de 11 portrete create de algoritmul francezilor. Scopul lor a fost sa demonstreze ca inteligenta artificiala poate mai mult decat sa conduca masini autonome sau sa transforme industria, ea poate fi creativa. 


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn