Presa americana publica detalii infioratoare despre cazul jurnalistului saudit, disparut dupa ce a intrat in cladirea consulatului tarii sale din Istanbul.

Publicat:17.10.2018, 14:00

Se pare ca cel putin 11 dintre cei 15 suspecti care ar putea fi responsabili în acest caz au legaturi cu serviciile secrete saudite, iar unul este chiar apropiat al printului mostenitor saudit. Miercuri, publicatia turca Yeni Safak a scris ca Khashoggi a fost ”decapitat”.

În acest timp, presedintele american Donald Trump, presat sa condamne ferm posibila crima, apara regimul de la Riad, despre care spune ca este socotit vinovat în absenta unor dovezi.

Ziarul New York Times sustine ca vinovatii de disparitia jurnalistului Jamal Khashoggi, vazut ultima oara în timp ce intra în consulatul saudit din Istanbul, ar avea legatura cu serviciile de securitate de la Riad.

Ba chiar unul dintre barbatii identificati de autoritatile turce ca facând parte din grupul de suspect, se afla în anturajul printului mostenitor saudit Mohammed bin Salman.

Potrivit cotidianului american, este vorba despre un barbat are l-a însotit pe printul mostenitor în timpul deplasarilor acestuia în SUA, în martie 2018, si la Madrid si Paris, în aprilie 2018.

Mohammed bin Salman, prescurtat “MBS”, si tatal sau, regele Salman, au negat ca ar avea informatii despre soarta jurnalistului saudit, care s-a stabilit în Statele Unite anul trecut.

În fata jurnalistilor de la Associated Press, presedintele american Donald Trump a sustinut ca oficialii saudititi sunt deocamdata acuzati pe nedrept în acest caz.

Julie Pace, sefa biroului AP Washington: ”Presedintele a facut o comparatie între presiunea care se exercita asupra Arabiei Saudite si ce s-a întâmplat cu judecatorul nominalizat de el pentru Curtea Suprema, Brett Kavanaugh, spunând ca este din nou o judecata pripita, ca din nou cineva este socotit vinovat înainte sa fie dovedit nevinovat. El a facut singur aceasta comparatie, a asociat aceste doua cazuri si este cea mai îndrazneata declaratie prin care presedintele adopta argumentele sauditilor.”

Declaratiile presedintelui nu sunt deloc întâmplatoare si au în spate puternice interese financiare, dupa cum se grabesc sa sublinieze jurnalistii americani.

Donald Trump: ”Arabia Saudita si cu mine ne întelegem de minune... Îmi cumpara apartamentele, cheltuiesc 40-50 de milioane, ar trebui sa îi displac? Îi plac chiar foarte mult!”

Un exemplu mai recent este legat de hotelul Trump din Manhattan, ale carui încasari au sporit substantial dupa o vizita a delegatiei saudite, conduse de printul mostenitor, la începutul anului. Faptul ca presedintele nu si-a publicat documentele legate de situatia sa financiara, face imposibila de stiut anvergura legaturilor sale cu Arabia Saudita.

Jonathan O’Connell, The Washington Post: ”Acum, întrebarea importanta este daca aceste legaturi de afaceri sunt o motivatie pentru deciziile presedintelui, legate de felul cum va actiona mai departe.”

Pâna una-alta, Trump l-a trimis la Riad pe secretarul sau de stat, Mike Pompeo. Acesta a declarat ca Arabia Saudita s-a angajat sa efectueze o investigatie completa asupra disparitiei jurnalistului Jamal Khashoggi si ca nimeni nu va fi exceptat de la ancheta.

Jamal Khashoggi a fost torturat înainte de a fi “decapitat” în cladirea consulatului tarii sale la Istanbul, a scris miercuri cotidianul turc Yeni Safak, care sustine ca a avut acces la o înregistrare sonora a faptelor.

Editorialist critic la adresa Riadului, Khashoggi s-a deplasat la consulat în data de 2 octombrie, pentru demersuri administrative în vederea casatoriei sale. De atunci, el nu a mai fost vazut.

Sustinând ca a avut acces la înregistrari sonore ale faptelor, Yeni Safak explica faptul ca Jamal Khashoggi a fost torturat în timpul unui interogatoriu si ca agenti sauditi i-au taiat degetele. Apoi, el a fost “decapitat”, potrivit cotidianul proguvernamental, care nu precizeaza cum a avut acces la aceste înregistrari.

Oficiali turci au acuzat Riadul ca l-au asasinat pe jurnalist prin intermediul unei echipe special trimise la fata locului, însa autoritatile saudite au dezmintit acest lucru.

Unele mass-media, printre care Washington Post pentru care scria Khashoggi, au informat înainte de aceasta cu privire la existenta unor înregistrari audio si video care demonstreaza ca jurnalistul a fost “interogat, torturat si apoi ucis” în cladirea consulatului, înainte ca trupul sau sa fie dezmembrat.  Însa este pentru prima data când un cotidian turc sustine ca a avut acces la astfel de înregistrari.

Potrivit Yeni Safak, consulul saudit Mohammad Al-Otaibi poate fi auzit pe aceste înregistrari, spunând “faceti aceasta afara, îmi veti crea probleme”. La aceasta, un individ neidentificat îi raspunde “daca vrei sa traiesti când te întorci în Arabia Saudita, taci din gura”. Al-Otaibi a parasit Istanbulul marti.

Presa americana a scris ca Arabia Saudita, a carei imagine a avut puternic de suferit dupa acest caz, ar intentiona sa recunoasca moartea jurnalistului care ar fi intervenit în timpul unui interogatoriu ce s-a încheiat prost.