Google+

Masurile anuntate de Scotia si Irlanda, dupa ce acordul pentru Brexit a fost respins

Guvernul Irlandei a anuntat ca isi va intensifica pregatirile pentru un Brexit fara acord, dupa ce Parlamentul britanic a respins acordul privind iesirea din UE.

 


La rândul său, premierul scoţian Nicola Sturgeon a precizat că Theresa May ar trebui să suspende procesul privind ieşirea din blocul comunitar şi să organizeze un nou referendum.

 

„În mod regretabil, rezultatul votului sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Prin urmare, guvernul va continua să îşi intensifice pregătirile pentru un astfel de rezultat”, a precizat guvernul de la Dublin într-un comunicat, conform AFP, citat de Agerpres.

 

Totodată, guvernul irlandez a făcut apel la Marea Britanie să prezinte propuneri „pentru a rezolva acest impas”. De asemenea, Dublinul a reamintit „poziţia clară a UE că acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”.Totodată, premierul scoţian Nicola Sturgeon a transmis: „Nu mai putem pierde timp. Este momentul să oprim ceasul Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona). Trebuie propusă o lege prin care această chestiune să fie adusă din nou în faţa electoratului”, a declarat Sturgeon la BBC.

 

Imediat după ce Parlamentul britanic a respins acordul, Nicola Sturgeon a scris pe Twitter că este o „înfrângere istorică” şi a cerut guvernului britanic conservator să blocheze procesul de ieşire din Uniunea Europeană până la organizarea unui nou referendum, potrivit EFE.

 

„Înfrângere istorică a premierului şi de luni de zile era evident că se va întâmpla acest lucru. S-a pierdut mult timp”, a scris ea.

 

Parlamentul britanic a respins marţi cu o majoritate covârşitoare acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn