Guvernul Irlandei a anuntat ca isi va intensifica pregatirile pentru un Brexit fara acord, dupa ce Parlamentul britanic a respins acordul privind iesirea din UE.

Publicat:16.01.2019, 06:41


La rândul sau, premierul scoţian Nicola Sturgeon a precizat ca Theresa May ar trebui sa suspende procesul privind ieşirea din blocul comunitar şi sa organizeze un nou referendum.

„În mod regretabil, rezultatul votului sporeste riscul unui Brexit dezordonat. Prin urmare, guvernul va continua sa îsi intensifice pregatirile pentru un astfel de rezultat”, a precizat guvernul de la Dublin într-un comunicat, conform AFP, citat de Agerpres.

Totodata, guvernul irlandez a facut apel la Marea Britanie sa prezinte propuneri „pentru a rezolva acest impas”. De asemenea, Dublinul a reamintit „pozitia clara a UE ca acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”.Totodata, premierul scoţian Nicola Sturgeon a transmis: „Nu mai putem pierde timp. Este momentul sa oprim ceasul Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona). Trebuie propusa o lege prin care aceasta chestiune sa fie adusa din nou în fata electoratului”, a declarat Sturgeon la BBC.

Imediat dupa ce Parlamentul britanic a respins acordul, Nicola Sturgeon a scris pe Twitter ca este o „înfrângere istorica” si a cerut guvernului britanic conservator sa blocheze procesul de iesire din Uniunea Europeana pâna la organizarea unui nou referendum, potrivit EFE.

„Înfrângere istorica a premierului si de luni de zile era evident ca se va întâmpla acest lucru. S-a pierdut mult timp”, a scris ea.

Parlamentul britanic a respins marti cu o majoritate covârsitoare acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu doua luni si jumatate înainte de data prevazuta pentru iesirea din Uniunea Europeana.