Google+

Mii de venezueleni la granita cu Columbia, in cautare de alimente si locuri de munca - FOTO

Mii de venezueleni s-au grabit sa patrunda, sambata, pe teritoriul Columbiei, dupa ce presedintele Columbian Juan Manuel Santos a anuntat ca va spori controalele la granita.

 

Astfel, pe teritoriul Columbiei vor mai avea voie doar cetăţenii venezueleni care deţin un card special sau un paşaport, scrie BBC News. De teamă că nu vor mai putea găsi alimente sau locuri de muncă temporare, mii se oameni s-au grăbit să treacă graniţa dintre cele două state.

 

Deşi mulţi dintre ei se întorc acasă, Guvernul columbian se teme că, pe măsură ce criza economică se va agrava, tot mai mulţi vor dori să rămână permanent pe teritoriul Columbiei. Şi Brazilia şi-a exprimat îngrijorarea pe această temă, în condiţiile în care mii de venezueleni trăiesc în condiţii precare la graniţa de la Roriama.

 

 

Joi, Columbia a anunţat că va impune noi controale de securitate la graniţa sa cu Venezuela, potrivit AFP, citat de Agerpres. Astfel, preşedintele Juan Manuel Santos a dispus desfăşurarea suplimentară a 2.120 de agenţi ai forţelor de ordine de-a lungul celor peste 2.200 de kilometri de frontieră comună.

 

Aceste efective ale armatei terestre, marinei şi armatei aerului „vor avea ca principal obiectiv să întărească controlul” în punctele unde sute de migranţi trec ilegal frontiera şi unde operează grupări criminale, precum şi contrabandişti, a mai spus preşedintele.

 

Potrivit serviciului columbian pentru migraţie, peste 550.000 de venezueleni trăiesc în Columbia legal sau clandestin, iar numărul acestora este aşteptat să depăşească un milion la sfârşitul semestrului.

 

 

Venezuela se confruntă cu o gravă criză, din cauza inflaţiei, ce a dus la un deficit de alimente şi medicamente. În 22 aprilie, ei se vor prezenta la urne să îşi aleagă noul preşedinte.

 

Nicolas Maduro, care conduce statul din 2013, candidează pentru un nou mandat. El dă vina pe Statele Unite pentru criza economică cu care se confruntă ţara.

 

Sursa: BBC NEWS


Sursa: PRO TV
Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn