Google+

Misterul aisbergului care pare taiat intentionat in forma de dreptunghi, lamurit de NASA

O fotografie uimitoare, distribuita de NASA pe Twitter, in care apare un ghetar de forma aproape perfecta a unui dreptunghi a starnit dezbateri pe internet.

 

Misteriosul bloc de gheaţă, plutitor, de formă dreptunghiulară a fost surprins în apropiere de calota glaciară Larsen C, din vestul Antarcticii. A stârnit inters şi uimire datorită unghiurilor sale de 90 de grade aproape nenaturale.

 

NASA a surprins imaginea cu gheţarul neobişnuit în cadrul ”Operaţiunii Icebridge”, o misiune al cărei scop este de a documenta în fotografii regiunile polare ale Pământului pentru a înţelege cum s-a schimbat gheaţa (grosime, loc, acumulare) de-alungul anilor.

 

Deşi aisbergul dreptunghiular pare ciudat, este în întregime un fenomen natural. Se numeşte aisberg tabular sau insulă de gheaţă. Aceştia au versanţi abrupţi şi o suprafaţă plană în partea lor cea mai înaltă, foarte asemănătoare platourilor montane.

 

Aisbergurile din Antarctica formate prin ruperea platformei de gheaţă sunt mai ales tabulare. Cele mai mari aisberguri din lume se formează în acest mod.

 

 

”Deci, aceasta este faza cu gheţarul. Avem două tipuri de aisberguri. Cel la care toată lumea se gândeşte, cel care a scufundat Titanicul, care arată în partea superioară ca nişte prisme sau triunghiuri iar partea inferioară (n.r. sub apă) este uriaşă. Şi cele tabulare. Acestea sunt întinse şi netede, lungi, ca o foaie de tort” a spus Kelly Brunt, expert NASA în gheaţă pentru livescience.com.

 

Brunt, profesor la Universitatea Maryland, a explicat şi cum s-a format ciudatul aisberg. ”S-a desprins din calota glaciară Larsen C. Ce îl face neobişnuit este că arată ca un dreptunghi/pătrat” a mai spus Brunt. Potrivit ei, aisbergul este proaspăt format pentru că nu este afectat de vânt şi apă la colţuri, prin urmare nu va rămâne în această formă multă vreme.

 

În ceea ce priveşte dimensiunile sale, Brunt estimează că are o lungime de 1,6 kilometri. Ce este sub el? 90% dintr-un gheţar este de obicei ascuns sub apă. În acest caz are tot o formă geometrică, similar cu ce este la suprafaţă, susţine expertul.

 

Specialistul nu ar sfătui pe nimeni să calce pe aisberg în ciuda dimensiunilor sale. Nu s-ar răsturna, însă pentru că este mai mult lung decât adânc, este instabil şi s-ar putea rupe. Cel mai bine e sa-l admirăm de la distanţă, explică Brunt.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn