Moscova va trebui sa ia masuri in cazul in care Washingtonul isi va disloca unitati militare in Cipru. Declaratia a fost facuta ieri de purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe. Intre timp, Statele Unite se pregatesc sa trimita o nava militara in Marea Neagra, pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina dupa incidentul din stramtoarea Kerci.

Publicat:06.12.2018, 18:03

Maria ZAHAROVA, PURTATOR DE CUVANT AL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE:Din diferite surse provin informatii referitor la incercarile americanilor de a-si creste prezenta in Cipru. Moscova nu poate sa nu ia in considerare componenta anti-rusa a acestor planuri. Daca vor fi realizate, vom fi nevoiti sa luam masuri.”

Zaharova spune ca SUA incearca sa militarizeze Ciprul, pentru a combate influenta Rusiei in regiune, care creste tot mai mult, datorita operatiunii de succes a aviatiei rusesti in Siria. Potrivit ei, recent, o delegatie americana de experti a inspectat obiectivele strategice de pe insula, pentru a construi ulterior baze militare. 

Maria ZAHAROVA, PURTATOR DE CUVAND AL MINISTERULUI RUS DE EXTERNE:Militarizarea continua a insulei, implicarea ei in planurile SUA si NATO, vor avea in mod inevitabil consecinte periculoase si destabilizatoare pentru Cipru.”

Purtatorul de cuvant al guvernului cipriot a raspuns intr-un comunicat scris. Acesta a precizat ca militarizarea Ciprului nu este un obiectiv si ca Republica Cipru, datorita pozitiei geografice, ofera facilitati pentru operatiuni de natura umanitara. Si aceasta numai in cazul in care unele tari depun o cerere in acest sens sau au un acord in aceasta privinta.

Intre timp, Washington-ul se pregateste sa trimita o nava de razboi in Marea Neagra, in contextul tensiunilor dintre Ucraina si Rusia. Astfel, armata americana va anunta Turcia despre planul sau, intrucat ambarcatiunea ar urma sa treaca prin stramtorile Bosfor si Dardanele. Moscova nu a reactionat deocamdata la decizia luata de SUA.

Luna trecuta, trei nave ucrainene au fost capturate de fortele ruse, pentru ca ar fi intrat ilegal in apele teritoriale rusesti. Ucraina a calificat incidentul drept un “act de agresiune”.