In ciuda tipetelor si a vuietului iscat in urma violentelor, zecile de mii de romani veniti de peste hotare au apucat sa-si strige vineri seara nemultumirile.

Publicat:11.08.2018, 06:34

Au scandat la unison împotriva partidelor de la putere, despre care afirma ca au distrus România, si spun hotarât ca vor sa-si ia tara înapoi.

Multi vorbesc cu lacrimi în ochi despre dorul de casa si despre visul de a se întoarce în mijlocul celor dragi. Italia, Austria, Franta, Spania, Canada - sunt doar câteva dintre tarile de adoptie din care romanii s-au întors acasa pentru mitingul din Piata Victoriei. Cu totii spun - într-un glas - ca au venit sa îsi ia tara înapoi.

Mihai a venit din Spania împreuna cu familia special pentru protestul de la Bucuresti. Desi are acolo o firma de constructii, spune ca îsi doreste sa se întoarca într-o Românie “normala”.

Mihai, român plecat în Spania: “Avem 15 ani de când suntem plecati. Am dori sa revenim în tara la noi. Vrem sa fim condusi de oameni capabili, sa ne readuca înapoi în tara. Ne-am saturat.”

 

Constantin a venit vineri  tocmai din Canada. Este în tara împreuna cu sotia, însa numai pentru doua zile, ca sa fie prezenti la manifestatie. De 6 ani lucreaza peste hotare la un depozit de alimente si vrea sa revina printre ai lui. Cu lacrimi în ochi spune ca vrea mai mult ca niciodata o schimbare în tara lui.

Constantin, român plecat în Canada: “Eu am venit special din Canada pentru aceste evenimente pentru ca sunt român si nu mai vreau ca alti copii, ca alti români sa traiasca viata în mizerie pe care am trait-o 21 de ani aici, în România. Si eu vreau sa ma întorc în tara mea!”

 

În aceeasi situatie este si Paul.

Paul, român plecat în Italia: “Venim din Milano. Chiar daca suntem plecati de multi ani, România ramâne tara noastra.”

 

Român plecat în Anglia: Mai stam si sâmbata si plecam duminica. Sa avem un loc de munca, sa avem o autostrada doua, un sistem de sanatate, un sistem social mai bun.”

 

Mocneste revolta si în rândul celor din Bucuresti, care spun “prezent” la fiecare protest din Piata Victoriei.

Protestatara: “Demisia lui Dragnea si Tariceanu, în primul rând. Nu mai dorim penali în functii publice. Dorim confiscarea averilor coruptilor condamnati.”

 

Protestatar: “Oamenii astia strâng gunoaiele, strâng dupa ei, din punctul meu de vedere se schimba multe lucruri daca stam aici.”