Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat ca va cere 500 milioane de dolari noului reprezentant special al ONU pentru refugiatii si migrantii din Venezuela, Eduardo Stein, pentru repatrierea conationalilor care vor sa se intoarca acasa.

Publicat:21.09.2018, 17:20

‘Va invit, veniti în Venezuela, va voi cere sa obtineti 500 milioane de dolari pentru a-i aduce în tara pe toti imigrantii care au parasit Venezuela si care vor sa revina, sa se întoarca toti’, a afirmat joi presedintele venezuelean în cursul unei sedinte cu cabinetul sau economic, difuzata de televiziune.

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) au anuntat, miercuri, ca l-au desemnat pe Eduardo Stein, fost vicepresedinte al Guatemalei, ca ’Reprezentant special pentru refugiatii si migrantii venezueleni” care fug din Venezuela din cauza crizei economice.

Aceasta numire intervine dupa ce Columbia a sesizat ONU ca nu are capacitatea de a face fata singura sosirii a zeci de mii de migranti venezueleni.

Seful statului venezuelean a explicat ca cu acesti bani el va închiria avioane pentru a-i aduce acasa pe imigranti. ‘Avem nevoie de o flota de avioane pentru a-i repatria, nu pot sa-i aduc acasa pe jos’, a spus el pe un ton ironic.

În timpul reuniunii cu cabinetul sau economic, Maduro s-a prefacut ca nu-si aminteste numele lui Stein, pe care l-a numit ‘un soi de inspector, procuror, politist de la imigrarile din Venezuela’.

Marti, Nicolas Maduro a declarat ca studiaza conditiile de securitate pentru o eventuala deplasare la Adunarea Generala a Natiunilor Unite la sfârsitul lunii septembrie, evocând planuri de asasinare a sa. ‘M-au luat în vizor sa ma ucida’, a spus el, fara sa dea nume.

Ultima participare a presedintelui socialist la Adunarea Generala a ONU dateaza din 2015. În 2016, el a fost reprezentat de ministrul sau de externe, Delcy Rodriguez, iar anul trecut de succesorul acestuia din urma, Jorge Arreaza.

Guvernul de la Caracas a pus în aplicare un plan intitulat ‘Revenirea în patrie’, pentru a facilita întoarcerea cu avionul sau cu autobuzul a imigrantilor venezueleni care au fugit în alte tari din regiune. Potrivit cifrelor furnizate de autoritati, circa 3.000 de persoane s-au întors în acest mod.

Aproximativ 2,3 milioane de venezueleni (7,5% din cei 30,6 milioane de locuitori ai Venezuelei) traiesc în strainatate, dintre care 1,6 milioane au plecat din 2015, când penuria de alimente si medicamente s-a agravat, în paralel cu hiperinflatia.