Scufundarea ambarcatiunii cu imigranti, care a avut loc la sfarsitul saptamanei trecute, in Marea Mediterana, a fost cauzata accidental de capitanul vasului. Anuntul a venit din partea procurorilor italieni, care au adaugat ca ambarcatiunea ar fi fost apropiat prea mult de o nava comerciala venita in ajutor, iar astfel s-ar fi produs o coliziune.

Publicat:22.04.2015, 12:58

Capitanul vasului cu libieni in varsta de 27 de ani si un membru al echiapajului au fost arestati. Capitanul este acuzat de provocarea naufragiului, omucideri si complicitate la imigratie ilegala. Celalalt este acuzat doar de complicitate la imigratie clandestina. Ambii vor aparea in fata instantei vineri.


”Acest incident este unul dintre cel mai grav produs pe Marea Mediterana. 800-850 de persoane au murit. Este un numar foarte mare de oameni care au murit intr-un singur incident.”

 
Procurorii au anuntat ca exista doua ipoteze privind producerea naufragiului. Prima, ca vasul cu imigranti ar fi intrat in coliziune cu o nava comerciala. Cea de-a doua cauza este supraaglomerarea vasului de pescuit. Unul dintre medici care a mers in larg dupa incident a descris imaginea groaznica pe care a vazut-o.


”Echipa de medici a iesit pe mare pe doua barci diferite. Am vazut in fata noastra practic un „cimitir plutitor”. Trupuri erau peste tot.”


Intre timp, sute de persoane s-au adunat in fata Parlamentului de la Roma si au participat la o manifestatie in sprijinul imigrantilor care isi risca viata pe apele Mediteranei. Oamenii au cerut guvernului sa aiba in vedere salvarea imigrantilor si nu apararea impotriva asa-zisei “invazii” a acestora. Printre manifestanti s-au aflat imigranti africani si asiatici.


”Oamenii continua sa vina aici pentru ca in Africa avem probleme. In Libia se duc lupte, in Burkina-Faso se duc lupte, in Nigeria la fel. Asa ca toti vor sa vina aici, sa vina in Europa, pentru a avea o viata mai buna.”


Naufragiul de duminica este cel mai grav din ultimii ani. Un plan de prevenirea a unor noi tragedii pe Mediterana a fost aprobat de ministrii de Externe din Uniunea Europena si va fi examinat, maine, de sefii de stat si de guvern ai tarilor UE.