Google+

In 2 apartamente de bloc din Romania stau, cu acte, mii de moldoveni. Primarii le-au facut sectie de vot - VIDEO

In 2 apartamente de bloc din Romania stau, cu acte, mii de moldoveni. Primarii le-au facut sectie de vot - VIDEO
Embed:

Legile permisive dau nastere unor situatii absurde in Romania. Mii de basarabeni cu dubla cetatenie, figureaza in acte, intr-un singur apartament din Romania iar proprietarii locuintei nu pot fi trasi la raspundere.

 

În satul Moşna din Iaşi sunt înregistraţi oficial 6.800 de locuitori. Aproape 4 mii dintre ei sunt moldoveni cu dubla cetăţenie iar într-un singur apartament din acest bloc, au rezidenţă peste 2.500. Asta însă doar în acte, pentru că în realitate la adresa respectivă sta cu chirie o familie formată din 3 persoane. Vecinii spun că nu i-au întâlnit niciodată pe basarabeni.

 

″În momentul acesta nu mai locuieşte niciunul dintre ei în localitate şi putem spune că sunt la lucru în străinătate”, afirmă primarul comunei. Cei cu dubla cetăţenie au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca orice localnic. Moldovenii plătesc taxe şi au depus în jur de 900 de dosare pentru alocaţiile copiilor. Pentru cererile uriaşe venite dinspre ei, în primărie au apărut posturi noi, salarii mai mari, iar secţiile de votare s-au înmulţit.

 

Carla Tisan, director Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Populaţiei Iaşi: “Legislaţia este permisivă în acest moment. Dacă cetăţeanul originar din republica Moldova are cetăţenie română, poate face dovada unui domiciliu, cererea trebuie soluţionată.”

 

La o adresă din Galaţi îşi au domiciliul legal, după unii doua, după alţii trei mii de persoane - numărul exact nu îl mai ştie nimeni. Situaţia dă naştere la diferite anomalii, cum s-a întâmplat, de exemplu, de referendum. Special pentru cei cu dubla cetăţenie a fost înfiinţată o nouă secţie de votare.

 

“Dintr-un total de 1953 care sunt pe liste permanente nu avem niciun votant”, spune o membră a secţiei de votare.

 

Proprietarul susţine că e „treaba lui” ce face în apartament. Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii în formă continuată.

 

Şi în Bucureşti au fost înfiinţate secţii în plus la referendum.

 

În Parlament exista o propunere legislativă pentru modificarea unei ordonanţe de urgenţă privind evidenta, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate. Potrivit iniţiativei, numărul de persoane care pot fi luate în spaţiu la o singură adresa va fi limitat.


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn