Google+

O strangere de mana istorica: Donald Trump si Kim Jong-un. Liderul SUA anunta semnarea unui document

Presedintele american, Donald Trump, si liderul nord-coreean, Kim Jong-un, si-au strans mana inainte de summitul lor istoric care a inceput dupa luni de insulte reciproce si amenintari cu razboiul nuclear.

 

IMAGINI LIVE DE LA SUMMIT! Denuclearizarea Coreeii de Nord şi atenuarea sancţiunilor impuse regimului de la Phenian au fost principalale teme ale discuţiilor dintre Donald Trump şi Kim Jong-un.

 

După un tete-a-tete de 45 de minute, la convorbiri au luat parte şi membri ai celor două delegaţii. În stilul caracteristic, preşedintele Trump a prezis o “relaţie formidabilă” cu liderul nord-coreean. La ora 04:05, ora României, pentru prima dată în istorie, un lider american şi unul nord-coreean şi-au strâns mâinile.

 

Donald Trump şi Kim Jong Un au apărut aproape simultan, dar venind din direcţii diferite - o solicitare importantă de protocol, pentru a nu părea că unul dintre lideri a sosit primul şi îl aşteaptă pe celălalt. A urmat apoi o nouă sesiune de fotografii, înaintea convorbirilor. Şi primele cuvinte rostite de fiecare.

 

Mă simt nemaipomenit. Vom purta o discuţie grozavă, cred că va fi de un succes răsunător. Este o mare onoare pentru mine şi cred că ne vom înţelege de minune, n-am nicio îndoială”, a transmis Trump.

Kim s-a adresat jurnaliştilor prin intermediul unui translator. ”Nu a fost uşor să ajungem aici, trecutul şi vechile prejudecăţi au acţionat ca obstacole majore, dar le-am depăşit şi iată-ne aici astăzi”, a transmis liderul nord-coreean.

 

LIVE TEXT CU DESFĂŞURAREA EVENIMENTELOR


 

UPDATE 08:15 Înainte de prânzul de lucru, Trump le-a spus în glumă reporterilor să le facă celor doi lideri poze în care să apără ”frumoşi şi slabi”.

 

 

UPDATE 08:00 Donald Trump a declarat că summitul a permis să fie înregistrat un “mare progres”, informează AFP. “A fost într-adevăr o întrevedere fantastică” care s-a derulat “mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva”, a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. “Acum vom merge să semnăm”, a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

 

 

UPDATE 07:00  Kim Jong Un a ignorat trei întrebări strigate de reporteri cu privire la denuclearizare, relatează dpa. În timp ce mergea cu preşedintele american, Donald Trump, pe o pasarelă în hotelul Capella din Singapore, între întâlniri, Kim a fost întrebat de două ori ″Preşedinte Kim, veţi denucleariza?″⁣, dar el nu a răspuns.

 

A treia întrebare, “Dle Kim, veţi renunţa la armele nucleare″, de asemenea nu a primit răspuns.Kim i-a ignorat pe reporterii care i-au pus întrebările. Acest lucru s-a întâmplat în timpul aceleiaşi comunicări în care Trump a spus că discuţiile celor doi lideri decurg excelent. “Mulţi oameni vor crede că aceasta este un fel de fantezie ... dintr-un film de science fiction″⁣, i-a spus, în schimb, Kim preşedintelui american, potrivit DPA. Remarcile, făcute printr-un interpret, au avut loc la puţin timp după ce Trump şi Kim şi-au strâns mâna.

 

Donald Trump şi Kim Jong-un şi-au dat mâna pentru prima dată

 

UPDATE 06.00: Kim Jong-un i-a transmis preşedintelui Trump, că “mulţi nu vor crede ce se întâmplă, în aceste momente, în Singapore”.

 

Mulţi oameni din lume se vor gândi la acest lucru ca la o ... scenă dintr-un film science fiction”, a declarat Kim prin intermediul unui traducător, potrivit CNN.

 

UPDATE 05.15: Întrebat dacă va renunţa la programul său nuclear, în urma summitului cu Donald Trump, liderul de la Phenian a refuzat să ofere un răspuns, scrie CNN.

 

Cu toate acestea, preşedintele Trump s-a arătat optimist cu privire la colaborarea cu Kim pentru a rezolva diferenţele cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.

 

 

Lucrând împreună vom avea grijă de această situaţie”, a spus Trump la începutul unei întâlniri extinse. El a mai adăugat că împreună “vor rezolva o mare problemă, o mare dilemă”.

 

UPDATE 05.05: Preşedintele Trump şi Kim Jong-un au început cea de-a doua serie de discuţii după întâlnirea unu-la-unu din această dimineaţă.

 

Trump, alături de secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitatea naţională, John Bolton, şeful de personal al Casei Albe, John Kelly şi un interpret, s-a declarat optimist cu privire la întâlnirea cu liderul nord-coreean, scrie CNN.

 

Vom avea succes”, a spus Trump. ”Şi aştept cu nerăbdare să lucrez cu voi”, a mai adăugat acesta.

 

Kim a oferit, de asemenea, scurte observaţii prin intermediul unui interpret.

 

Discuţiile prelungite urmează să se încheie la 11:30 a.m. ora locală (11:30 ET), cu un prânz de lucru. 

 

UPDATE 04.50: Prima întrevedere privată între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a încheiat, la Singapore, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

 

Cei doi lideri politici au discutat timp de 35 de minute, ulterior fiind văzuţi ieşind la o scurtâ plimbare în jurul hotelului Capella, unde se desfăşoară summitul.

 

Kim a făcut numeroase plimbări private cu lideri mondiali de când a intrat pe scena politică internaţională, la începutul acestui an, scrie CNN.

 

În aprilie, Kim a plecat cu preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, pentru o plimbare lungă în jurul zonei demilitarizate care împarte cele două ţări.

 

UPDATE 04.15: Preşedintele american, Donald Trump, este optimist cu privire la întâlnirea cu Kim. Şeful Casei Albe prevede că cei doi vor avea “o relaţie formidabilă”.


 

UPDATE 04.05: Preşedintele Donald Trump şi omologul său nord-coreean s-au întâlnit, marţi, în cadrul summitului din Singapore. Cei doi şi-au dat mâna şi s-au îndreptat spre sala unde vor avea loc discuţiile în prezenţa translatorilor, scrie CNN.

 

 

Vom avea o relaţie formidabilă, nici nu mă-ndoiesc”, le-a spus preşedintele american reporterilor prezenţi la summitul istoric de la Singapore, într-o scurtă sesiune de întrebări-răspunsuri înainte de discuţiile private, scrie Agerpres.

 

La rândul său, liderul nord-coreean a declarat că “vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici”. 


Citeste mai multe despre: ,
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn