Google+

”Pamantul respira”. Explicatia pentru scenele ciudate filmate intr-o padure din Canada - VIDEO

O filmare realizata luna aceasta in Quebec, Canada, surprinde un moment pe cat de fascinant, pe atat de ciudat: o padure lasa impresia ca respira.

 

Imaginile surprinse la mijlocul lunii octombrie în Sacre-Coeur, Quebec, arată cum solul acoperit de muşchi se ridică şi coboară cu tot cu copacii de deasupra.

 

Imaginile fascinante filmate de un localnic, Jean Arthur, şi difuzate de canalul The Weather Network s-au viralizat pe reţelele de socializare, unde mii de oameni s-au întrebat care este explicaţia din spatele fenomenului misterios.

 

Unii au comparat imaginile din Quebec cu scenele copacilor vorbitori din trilogia ”Stăpânul Inelelor”.

 

Explicaţia a venit repede de la oamenii de ştiinţă. Copacii intr-adevăr respiră, dar nu o fac după modelul oamenilor: a inspira şi a expira. Ceea ce vedem pe imagini este o iluzie.

În realitate, la ploi puternice, însoţite de vijelii, solul devine saturat, se înmoaie şi îşi pierde din coeziune. Altfel zis, rădăcinile copacilor ”joacă” în pământ, iar când vijeliile lovesc coroana arborilor, rădăcinile se ridică în solul moale şi umed, apoi coboară, rezultând scena filmată.

Deşi pare ciudat, fenomenul se întâmplă mai des decât ne-am putea imagina.

 

“Dacă vântul ar fi fost destul de puternic, mai multe rădacini s-ar fi rupt şi unii copaci ar fi cazut”, a declarat Mark Vanderwouw, expert în floră, pentru The Weather Network.

 

Asta nu înseamnă că arborii nu respiră. Cercetătorii atrag atenţia că pădurile respiră, dar în alt mod: frunzele copacilor absorb dioxidul de carbon din atmosferă şi elimină, mai apoi, oxigen.

 


Citeste mai multe despre: ,

stiri pe acelasi subiect:

vezi mai multe stiri din International
  Stirile Pro TV iti recomanda
  Euro
  • Leu moldovenesc
   2.8 lei
  • Euro
   323 eur
  • Dolar S.U.A.
   323 usd
  • Leu romanesc
   323 ron
  • Rubla ruseasca
   4 rub
  • Hrivna ucraineana
   4 uah
  • Leva bulgara
   4 bgn