O filmare realizata luna aceasta in Quebec, Canada, surprinde un moment pe cat de fascinant, pe atat de ciudat: o padure lasa impresia ca respira.

Publicat:26.10.2018, 14:35

Imaginile surprinse la mijlocul lunii octombrie în Sacre-Coeur, Quebec, arata cum solul acoperit de muşchi se ridica şi coboara cu tot cu copacii de deasupra.

Imaginile fascinante filmate de un localnic, Jean Arthur, şi difuzate de canalul The Weather Network s-au viralizat pe reţelele de socializare, unde mii de oameni s-au întrebat care este explicaţia din spatele fenomenului misterios.

Unii au comparat imaginile din Quebec cu scenele copacilor vorbitori din trilogia ”Stapânul Inelelor”.

Explicaţia a venit repede de la oamenii de ştiinţa. Copacii intr-adevar respira, dar nu o fac dupa modelul oamenilor: a inspira şi a expira. Ceea ce vedem pe imagini este o iluzie.

În realitate, la ploi puternice, însoţite de vijelii, solul devine saturat, se înmoaie şi îşi pierde din coeziune. Altfel zis, radacinile copacilor ”joaca” în pamânt, iar când vijeliile lovesc coroana arborilor, radacinile se ridica în solul moale şi umed, apoi coboara, rezultând scena filmata.

Deşi pare ciudat, fenomenul se întâmpla mai des decât ne-am putea imagina.

“Daca vântul ar fi fost destul de puternic, mai multe radacini s-ar fi rupt şi unii copaci ar fi cazut”, a declarat Mark Vanderwouw, expert în flora, pentru The Weather Network.

Asta nu înseamna ca arborii nu respira. Cercetatorii atrag atenţia ca padurile respira, dar în alt mod: frunzele copacilor absorb dioxidul de carbon din atmosfera si elimina, mai apoi, oxigen.