Unul dintre cei doi rusi pe care Mare Britanie i acuza ca au incercat sa-i otraveasca pe fostul spion Serghei Skripal si pe fiica acestuia va face o declaratie publica saptamana viitoare.

Publicat:13.09.2018, 07:52

Cel putin asa s-a anuntat la televiziunea nationala. Cu câteva ore înainte, Vladimir Putin declara ca Rusia i-a identificat pe suspecti. Numai ca aceia pe care Londra i-a numit si “agenti ai serviciilor militare ruse” sunt - dupa cum i-a prezentat el - civili, fara legatura cu guvernul si fara amestec în vreo activitate criminala.


“Desigur, am vrut sa vedem cine sunt acesti oameni. Stim cine sunt, deja i-am gasit. Sper ca se vor decide sa apara în public si sa vorbeasca despre ei. Asa ar fi mai bine pentru toata lumea. Dar, va spun eu, nu este nimic special cu aceste persoane si nu au legaturi cu vreo activitate criminala. Vom vedea asta în viitorul cel mai apropiat.”, a declarat Putin. “Desigur, sunt civili...”


La cateva ore dupa interventia presedintelui Putin, televiziunea nationala, Rossia-24, a anuntat ca suspectul identificat drept Alexander Petrov va face o declaratie publica saptamâna viitoare.

“Am vorbit cu domnul Petrov, lucreaza la o companie farmaceutica din orasul siberian Tomsk” - a spus un purtator de cuvant al televiziunii, care nu a mai facut însa alt comentariu. Saptamâna trecuta, Londra a acuzat - in lipsa - doi presupusi agenti ai serviciilor militare ruse pentru otravirea fostului spion rus Serghei Skripal si a fiicei acestuia, Iulia.

Pavel Felgenhauer, analist militar: “Aceasta toxina a fost produsa de o organizatie de stat, unde exista coordonare. Asta este. Asta sustin si britanicii si, desigur, Rusia neaga vehement.”

Reactionând la afirmatiile lui Putin, potrivit carora suspectii ar fi civili, purtatorul de cuvânt al premierului britanic Theresa May a spus ca “Rusia continua sa raspunda cu ‘ofuscare’ si ‘minciuni’ la solicitarile trimise pentru explicatii în privinta atacului de la Salisbury.”