In pragul varstei de 70 de ani, printul Charles vorbeste pentru prima data, explicit, despre perspectiva urcarii pe tronul Marii Britanii.

Publicat:09.11.2018, 19:15

Într-un interviu acordat postului BBC, prinţul recunoaşte ca va înceta sa vorbeasca despre chestiunile în care are opinii ferme dupa ce va deveni rege.

Printul Charles militeaza de decenii în favoarea unor cauze de mediu si sociale. Spre deosebire de regina, care evita cu grija orice polemica, Charles s-a aventurat unori şi în apele tulburi ale politicii. Astfel, sprijinul sau pentru Dalai Lama nu este deloc apreciat la Beijing, iar în mai 2014, Rusia a cerut explicatîi oficiale guvernului britanic, dupa ce printul mostenitor l-a comparat pe Vladimir Puţîn cu Adolf Hitler.

Chiar daca nu intentioneaza sa abdice, regina Elisabeta a II-a, în vârsta de 92 de ani, si-a redus în ultimii ani numarul aparitiilor publice si îi preda treptat stafeta fiului sau Charles, care o reprezinta tot mai des în deplasarile în straînatate.

”Orice am facut pâna acum, m-am straduit sa evit partizanatul politic. Dar nu e totuna sa fii prinţ de Wales cu a fi suveran. Ideea ca voi continua în exact acelasi fel, daca va fi sa-i succed reginei, este o prostie totala. Pentru ca cele doua situatii sunt total diferite. Fara îndoiala, nu voi mai putea face aceleaşi lucruri pe care le-am facut ca prinţ moştenitor. Voi opera, fireşte, în parametri constituţionali”, spune Charles.