Racheta Soyuz care trebuia sa transporte doi astronauti pe Statia Spatiala Internationala a avut probleme la lansare, iar echipajul a aterizat de urgenta.

Publicat:11.10.2018, 10:20

Astronautii Nick Hague (american) si Aleksei Ovcinin (rus) sunt în viata, dupa ce capsula Soyuz care îi transporta spre Statia Spatiala Internationala (ISS) a fost nevoita sa efectueze o aterizare fortata joi din cauza unei defectiuni la motor survenite la scurt timp dupa decolare, au anuntat agentiile de stiri rusesti RIA Novosti si TASS, potrivit AFP, Reuters si dpa.

Echipajul de pe Soyuz este în stare buna si nu necesita ajutor medical imediat, a precizat agentia Interfax, preluata de Reuters.

Rusia a decis sa suspende toate lansarile cu echipaj uman dupa aterizarea fortata a capsulei Soiuz, potrivit RIA Novosti.

Transmisiunea video din interiorul capsulei îi înfatiseaza pe cei doi astronauti zdruncinati în momentul producerii defectiunii, noteaza Reuters.

Desfasurarea evenimentelor live update:

UPDATE 13:10 Astronautul american Nick Hague si cosmonautul rus Aleksei Ovcinin au fost recuperati de catre echipele de salvare pe teritoriul Kazahstanului, a anuntat joi o sursa din cadrul Agentiei Federale Spatiale Ruse, Roskosmos, transmite AFP.

UPDATE 13:00 Echipele de salvare se îndreptau spre locul aterizarii, potrivit Agentiei spatiale americane. Potrivit EFE, care citeaza surse militare rusesti, patru elicoptere Mi-8 au decolat de pe aeroporturi kazahe pentru a-i cauta pe cei doi astronauti.

UPDATE 12:28 Cei doi astronauti au aterizat de urgenta în Kazakhstan.

Au comunicat deja cu echipele de salvatori.

Sunt în stare buna”, a transmis NASA.

UPDATE 12:20 Echipele de salvare au fost trimise la locul unde ar trebui sa aterizeze, pentru a acorda ajutor de urgenta astronautilor.

Interfax scrie ca cei doi sunt bine si fac pregatiri pentru aterizarea de urgenta

În timplu lansarii misiunii care ar fi trebuit sa aduca noul echipaj al Statiei Spatiale, s-a înregistrat o problema cu racheta purtatoare, conform agentiei spatiale de la Moscova, Roscosmos.

La bordul rachetei se afla cosmonautul rus Alexei Ovchinin si astronautul americam Nick Haig. Surse oficiale afirma ca acestia vor ateriza de urgenta în Kazakhstan.