Presedintele Trump l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Alba pentru a „reafirma si celebra” parteneriatul strategic ferm dintre cele doua tari.

Totodata, liderul american doreste sa dezvolte legatura dintre cele doua tari sustinand eforturile Romaniei de a deveni eligibila pentru programul Visa Waiver, se precizeaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale americane.

Principalele mesaje transmise de Donald Trump cu prilejul vizitei presedintelui roman la Washington:

 Parteneriatul strategic. Presedintele Trump l-a primit pe Klaus Iohannis la Casa Alba pentru a „reafirma si celebra” parteneriatul strategic solid dintre cele doua tari.

- Romania marcheaza, in 2019, 30 de ani de libertate si democratie si continua sa faca progrese semnificative pentru a depasi mostenirea comunista.

- Statele Unite si Romania au dezvoltat relatii in domeniul securitatii, economiei, sigurantei cibernetice, nuclear – relatii de care profita ambele tari.

- Presedintele Trump intentioneaza sa dezvolte legaturile dintre cele doua tari sustinand eforturile Romaniei pentru a deveni eligibila pentru programul Visa Waiver.

Romania este un aliat NATO inestmabil si care sustine Statele Unite si eforturile internationale privind securitatea regionala si globala.

- In cei 15 ani de cand s-a alaturat Aliantei, Romania s-a dovedit a fi un aliat NATO puternic si care si-a respectat angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru Aparare.

- Romania este printre tarile care au oferit cei mai multi militari pentru misiunile NATO in Afganistan, dar si in misiuni precum cele din Kosovo, Bosnia, cat si pentru lupta impotriva ISIS.

- Militarii nostri lucreaza impreuna pentru a consolida apararea pe Flancul Estic al NATO.

- Dupa intalnirea anterioara cu presedintele Trump, Romania a inceput modernizare dotarilor militare cu cateva sisteme americane, intre care sistemul de aparare Patriot.

- Romania si-a luat angajamentul de a colabora cu SUA pentru combaterea amenintarilor cibernetice pe care le prezinta companiile chineze care furnizeaza 5G.

Securitatea energetica si investitiile. Statele Unite vor continua sa colaboreze cu Romania pentru a sustine securitatea energetica din Europa.

- Statele Unite vor continua sa lucreze alaturi de Romania pentru imbunatatirea mediului de afaceri si pentru a ajuta tara sa foloseasca mai bine resursele naturale de gaz.

- Aceste eforturi vor duce la cresterea oportunitatilor de investitie pentru comapniile americane, ceea ce va duce si la cresterea prosperitatii romanilor.

- Romania sustine eforturile Administratei Trump pentru diversificarea energiei din Europa, care a ceea ce a scazut dependenta tarilor europene de sursele de energie din Rusia.

- Romania s-a opus proiectului North Stream II, care ar fi spori dependenta Europei de Rusia.

- Statele Unite si Romanai sunt sustinatori fermi ai Initiativei Trei Mari, care este importnta pentru piata energiei si pentru securitate.