Proiectul de lege privind reintegrarea teritoriilor ocupate, inaintat de Petro Porosenko, va ajunge in scurt timp pe masa deputatilor ucraineni. Document prevede mai multe prerogative pentru presedinte, care va avea dreptul de a trimite armata in zonele separatiste. Potrivit proiectului, Rusia este catalogata drept tara agresor, Kremlinul, cat si liderii separatisti sustin ca proiectul de lege doar va amplifica conflictul.

Publicat:05.10.2017, 12:26

Irina LUTENKO, SECRETAR PRESEDINTE PARLAMENT UCRAINA: “In cadrul proiectului de lege este prevazut, dupa cum am mai spus, ca Rusia sa fie numita stat agresor. Este prevazut, in conformitate cu articolul 51 din Cartea Organizatiei Natiunilor Unite, ca operatiunile militare ale Kievului nu vor fi considerate operatiuni antiteroriste, dar de aparare a statului.“

Astfel, proiectul de lege inaintat de Porosenko presupune ca acesta va detine mai multe prerogative, inclusiv mobilizarea armatei si decretarea starii de razboi.

Irina LUTENKO, SECRETAR PRESEDINTE PARLAMENT UCRAINA: “Va fi posibila introducerea trupelor militare si apelarea la fortele armate in orice moment si pentru o perioada nedeterminata de timp, pana cand nu va fi atins scopul de apararea a statului.“

Proiectul de lege va ajunge pe masa deputatilor ucraineni si va fi examinat de urgenta, iar presa de la Kiev scrie ca acestia deja au salutat ideea. Totodata, oficialii din capitala tarii vecine sustine ca proiectul de reintegrare a zonelor ocupate mai mult este o strategie de  integritate a teritoriului Ucrainei si de eliberare a Donbasului. Impotriva proiectului de lege sunt nationalistii ucraineni, care de dimineata au protestat in fata Radei Supreme.

La polul opus, liderii separatisti sustin ca prevederile nu corespund cu acordurile de la Minsk si ca proiectul de lege poate avea consecinte grave, amplificand si mai mult tensiunile din este. Documentul inaintat de Porosenco in rada Suprema este pe larg discutat la Moscova.

Stanislav BISOC, POLITOLOG RUSIA:In cadrul acordurilor de la Minsk se vorbea despre faptul ca Ucraina trebuie sa negocieze cu liderii si poporul din republica Donetk si Lugansk. In noul document nici macar nu este mentionat despre drepturile juridice ale celor din Lugansk si Donetk.”

Totodata, Moscova acuza Ucraina ca i-ar fi interzis accesul unui jurnalist rus pe teritoriul Kievului, care urma sa reflecteze evenimentele privind noul proiect de lege. Administratia din capitala ucraineana sustine ca are toate motive intemeiate pentru a merge la un asemenea gest, fara a oferi mai multe detalii.