Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a dezvaluit ca a comandat un batalion de artilerie in perioada sovietica, un detaliu al biografiei sale care pana acum nu era cunoscut.

Publicat:08.01.2019, 16:15

Putin a facut aceasta marturisire în timpul unei vizite, luni, la fortareaţa Petru şi Paul din Sankt Petersburg, unde a tras cu tunul peste râul Neva, potrivit The Guardian.

“Am primit rangul de locotenent de artilerie, comandant al batalionului de artilerie”, a declarat Putin, fara a oferi şi alte detalii suplimentare.

Biografia oficiala a lui Putin nu menţioneaza nici gradul militar, nici poziţia de comandat despre care Putin a vorbit recent.

Potrivit Kremlinului, Putin s-a alaturat KGB imediat dupa ce a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Leningrad, în 1975. A petrecut 16 ani în serviciul de securitate sovietic, obţinând rangul de colonel-locotenent KGB înainte de prabuşirea Uniunii Sovietice în 1991 .

Dezvaluirea preşedintelui rus vine la scurt timp dupa ce vechiul card de identitate al poliţiei secrete din estul Germaniei a fost descoperit în arhivele STASI. Putin a servit ca ofiţer KGB la Dresda în anii 1980. Kremlinul nu a confirmat şi nici nu a negat ca lui Putin i s-a dat o identificare STASI.

Nu se cunosc foarte multe informaţii despre activitatea lui Putin la KGB, însa unele rapoarte susţin ca atribuţiile sale includeau supravegherea disidenţilor politici sovietici, dar acest detaliu nu au fost niciodata confirmat.